• A gyógymedencék körüli kellemes, párás mikroklímának már önmagában is kedvező egészségügyi hatása van.

  • Ebből a szempontból különösen a magas sótartalmú, illetve a kénes és jódos gyógyvizek ajánlhatók.

A gyógyvizekben találhatók olyan összetevők, amelyek nemcsak a bőrön keresztül tudnak bejutni a szervezetbe, hanem a víz páráját belélegezve, a tüdőn keresztül is hatékonyan felszívódnak. Igen kedvező hatása lehet a magas sótartalmú gyógyvizeknek, hasonlóan ahhoz, ahogy például nyaranta a tengerpartok sós klímája is sokaknál enyhíti a szénanátha tüneteit.

A magas sótartalmú bükkszéki gyógyvízzel végzett inhalációs kezelések – a vizsgálatok szerint – kedvezően hatnak a krónikus légzőszervi problémával küszködő betegek állapotára. Ezen felül felső légúti gyulladások, asztma, tüdőgyulladás kiegészítő kezelésére is alkalmasnak bizonyult a gyógyvíz. Szintén jó hatásúak a jódos és a kénes gyógyvizeknek is. A jód esetében ez gyulladáscsökkentő tulajdonságot jelent, a kénnél is érvényesül az előbbi, de mellette értágító hatása is van, ami javítja a szív vérellátását. Ez egyébként jól mutatja, hogy nem pusztán légzőszervi betegségekre hat kedvezően a gyógyvizes pára.

A közelmúltban egy érdekes tanulmányt közölt a varsói Mossakowski Orvosi Kutatóintézet. A gyógyvizek légúti problémákra gyakorolt hatását vizsgálták. Méghozzá úgy, hogy a témában megjelent kutatási eredményeket összegezték. Ebben is megjegyzik, hogy maga a gyógyvizes medencefürdőzés, vagy akár a medence közelében való tartózkodás is kedvező lehet a légzőszervi megbetegedések esetében – bár a közvetlen inhaláció hatásosabb.

A tanulmány szerint a gyógyvizes inhalálás hatékonyságára pontos magyarázat még nincs. Ugyanakkor valószínűnek tűnik, hogy a hatása nagyrészt abban rejlik, hogy segít helyreállítani a szervezet védekező mechanizmusát.

A témában született kutatások értékelését nehezítette, hogy egészen eltérő összetételű gyógyvizeket vizsgáltak. Viszont ezekből az látszik, hogy alapvetően mindegyik víz hatékony lehet a légzőszervi megbetegedések kezelése során. Így a sós, a jódos-brómos, a kénes, a radonos vizek is kedvező hatást fejtettek ki. Ettől függetlenül a tanulmány szerzője azért egy vízfajtát mégiscsak kiemel: úgy tűnik, hogy a kénes vizek gyulladáscsökkentő tulajdonsága erőteljesebb.

gyógyvíz légzőszervi betegségek

A témában született kutatások szerint allergia esetén a termálvizes inhaláció csökkenti az orrfolyást, a viszketést, a nyálkahártya duzzanatát. A kezelés segít megtisztítani a légutakat az allergénektől.

A gyógyvizek gyulladáscsökkentő, immunmoduláló hatása az ízületi betegségeknél és a bőrbetegségeknél már jól ismert. Úgy tűnik, hogy a légúti megbetegedéseknél is érvényesül ez a kedvező tulajdonság. Vélhetően azáltal, hogy segít helyreállítani a károsodott gyulladásgátló mechanizmusokat.

Szintén a kedvező kutatási eredmények között említhető, hogy csökkent az orrdugulás, a köhögés. Összességében a felmérések alapján jelentősen javította a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők életminőségét.

Milyen sokáig hatnak a gyógyvízzel végzett inhalációs kezelések? Kevés a hosszú távú vizsgálat, de egyes esetekben 6-12 hónapos hatásról írnak. Allergia, asztma esetén 8-10 hónapról, gyermekkori krónikus tüdőgyulladás esetén 18 hónapról. Az biztosnak látszik, hogy egy adott idő elteltével a kúrák ismétlésére lehet szükség.

A Salvus vízzel végzett inhalálásról korábban itt írtunk.