• Csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgástartományt és az izomerőt a vízben végzett torna a nyiroködémával küszködő betegeknél.

  • Egy olaszországi orvosi kutatásban vizsgálták a témát.

Nyiroködéma alatt az elsődleges vagy másodlagos nyirokkeringési zavar következtében kialakuló vizenyőt, duzzanatot értjük. Soha nem érinti az egész testet, mindig egy adott testrészre korlátozódik a betegség. A probléma lehet elsődleges, magyarán veleszületett, illetve másodlagos, amikor a nyiroködéma valamilyen betegség következtében jelentkezik.

A nyiroködéma legkifejezettebb tünete a kezdetben még vízhajtásra bizonyos mértékben reagáló, de a későbbiekben a hagyományos kezelésekre javulást nem mutató duzzanat, ami általában a végtagokon alakul ki. A betegség becslések szerint 800 ezer embert érint Magyarországon, bár egyesek szerint ez alulbecsült adat.

A közelmúltban egy olaszországi kutatást publikáltak, amiben a vízben végzett tornagyakorlatok hatását vizsgálták a felső és az alsó végtagok nyiroködémájára. Ehhez nem egy új kutatásba kezdtek, hanem a meglévő vizsgálati anyagokat tekintették át. A 2000 és 2021 közötti időszakot nézve 88 olyan kutatást találtak, amiben érintették a témát. Ebből végül nyolc randomizált, kontrollált vizsgálat és egy klinikai tanulmány eredményeit nézték meg alaposabban.

Arra voltak kíváncsiak, hogy nyiroködéma esetén a vízben végzett testmozgás miként hat a fájdalomra, a végtagok funkciójára, az életminőségre.

Az eredmények összességében nagyon kedvező képet mutattak. A kutatások szerint a betegeknek javult a mozgástartománya, nőtt a nyiroködémás végtagjuk ereje. Úgy tűnt, hogy a vízben végzett torna csökkentette a fájdalmakat, egyes vizsgálatok pedig az adott testrész térfogatának csökkenéséről is beszámoltak. Mellékhatást egyik tanulmányban sem említettek meg.

A vízben végzett testmozgásnak tehát szerepe lehet a nyiroködéma kezelésében. A kérdés azonban további vizsgálatokat igényel, például a testmozgás pontos módjait illetően.

A lenti videóban nyiroködémások számára ajánlott egyszerű vízi torna gyakorlatokra láthatnak példákat.

A fürdőkezelésekről itt talál további híreket, információkat, érdekességeket.