• Már 300 éve is születtek orvosi feljegyzések a mofetta gyógyászati jelentőségéről.

  • A szén-dioxidos kezelés a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is elérhető.

Jókai Mór 1882-ben írta a Bálványosvár című regényét, amiben nagy lelkesedéssel említ egy korabeli gyógykezelési lehetőséget. Az egyik erdélyi barlangban található szén-dioxidos feltörési helyről a következőket írja:

„Élethosszabbító hely. Aki ebbe belép, annak minden tagja feléled, megifjodik, fájdalma mind elmúlik, jókedve visszatér, szemeinek homálya eloszlik, vére újra pezsdül, izma zsongul, szívén az ifjúság lángja fut keresztül.”

A szén-dioxidos gázfeltörések, vagy más néven mofetták vulkáni utótevékenység során jöttek létre. Az erdélyi mofettákban rendszerint némi kénhidrogén is felszínre tör, innen ered a népnyelv által használt büdösbarlang, vagy büdösfürdő elnevezés.

Ezek jelentős múltra tekinthetnek vissza. A torjai Büdös-barlangnak helyet adó Büdös-hegyet már egy 1334-ből származó periratban is ezen a néven említették. Az 1700-as évekből már konkrét orvosi javaslatok maradtak fenn a szén-dioxiddal telített barlangok gyógyászati felhasználásával kapcsolatban. Az 1800-as években – amikor Jókai is említést tesz róluk – pedig már egészen komoly szakirodalma volt a mofetták alkalmazásának.

Az egyik erdélyi mofettás barlangot Madártemetőnek nevezik, ami onnan ered, hogy a barlangba gyanútlanul berepülő madarak a gáztól elpusztulnak. A szén-dioxid ugyanis a levegőnél nehezebb, színtelen, szagtalan gáz, viszont magas koncentrációban mérgező. Ez sokaknak a borospincék kapcsán lehet ismerős, hiszen a must forrása során is szén-dioxid keletkezik. Ebből adódik az is, hogy a szén-dioxidos kezelések során a gáz csak a mellkasig érheti a betegeket, belélegezni nem szabad.

A gáz a ruhán és a bőrön áthatolva fejti ki értágító hatását. Kedvezően hat a perifériás vérkeringésre, ezáltal a végtagok krónikus érszűkületére.

Alkalmazható verőérműtétek és katéteres értágítások után, poszttrombotikus szindrómánál, a cukorbetegséggel járó szövődmények megelőzésére, csontritkulásnál és nehezen gyógyuló lábszárfekélynél. Egészséges személyek is használhatják, ugyanis frissítő, az anyagcserét gyorsító tulajdonsággal is rendelkezik.

A szén-dioxidos kezelések a magyarországi természetes feltörési helyeken – Mátraderecske és Parádfürdő – kívül mesterséges formában is elérhetők. Az erdélyi feltörések kapcsán emlegetett kénhidrogént ezek nem tartalmaznak, így nem jár kellemetlen szaghatással. A kedvező tulajdonságuk viszont ugyanúgy érvényesül.

mofetta Hungarospa Hajdúszoboszló

A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben is elérhető a szén-dioxidos gyógygázkezelés, amit kis fülkékben végeznek. A kezelés előtt orvosi vizsgálat szükséges és amennyiben nem áll fenn semmilyen ellenjavallat, akkor kúraszerű alkalmazása javasolt. A gyógyfürdő kedvező árú bérletet is kínál a mofettás kezeléshez: ez öt alkalomra mindössze 4000 forintba kerül. A hajdúszoboszlói mofettás kezelésekről minden további részletet elolvashat ide kattintva, a fürdő honlapján.

A cikk megjelenését a Hungarospa Zrt. támogatta.