• Már működik Magyarország első száraz-vizes csúszdája, ami úgy biztosítja a csúszdázás élményét, hogy közben nem leszünk vizesek.

  • A cikkből megtudhatja, hogy hol épült fel az első ilyen csúszda.

Áprilisban már pedzegettük, hogy hamarosan egy egészen különleges csúszdát fognak átadni valahol az országban, ami hazánk első száraz-vizes óriáscsúszdája lesz. Mától már többet is lehet tudni az újdonságról.

Az új csúszda egy magyar cég, az Eleven Kft. fejlesztésének köszönhetően valósult meg. A cég eddig főleg aquaparkok számára tervezett és gyártott csúszdákat, illetve különféle vizes élményelemeket. A száraz-vizes csúszdát viszont már elsősorban kaland- és vidámparkoknak szánják.

Ennek több előnye is van a hagyományos óriáscsúszdákhoz képest. Nem kell például hozzá medence és kánikula, a száraz-vizes csúszda ruhában is használható, de mégis biztosítja a vízi csúszdás élményt. Ez az újdonság megadhatja a csúszdázás örömét azoknak is, akik valamiért idegenkednek a klasszikus csúszdáktól, mert félnek a vízbe érkezéstől, vagy például kontaktlencsét használnak.

A száraz-vizes csúszdánál egy speciálisan megerősített csónakkal történik a csúszás. Az elnevezésben a vizes rész pedig arra utal, hogy egyenletesen elhelyezett vízbefúvókkal biztosítják a csúszda folyamatos nedvesítését.

Száraz-vizes csúszda ZalaszabarA csúszdához egy modern indítóelektronika kapcsolódik, ami jelzi, hogy mikor lehet lecsúszni. Bármilyen probléma esetén a rendszer azonnal letiltja a csúszdázást. Ráadásul a hagyományos óriáscsúszdákhoz hasonlóan akár sebességmérő, vagy a lecsúszókról automatikusan fotót készítő rendszerrel is felszerelhető a száraz-vizes csúszda.

Itt pedig egy videót talál az első hazai száraz-vizes csúszdáról:

A fenti felvételek a Zalakarostól 10 kilométerre, Hévíztől, illetve a Balatontól pedig nagyjából 20 kilométerre található zalaszabari Zobori Élményparkban készültek. Ez a Balaton régió legnagyobb élményparkja, ahol már ki is próbálható az újfajta csúszda. Akár az elő- és utószezonban is, vagy olyankor, amikor a hagyományos csúszdázáshoz nem elég kellemes az időjárás.