• Számos kedvező hatása lehet túlsúly esetén is a mozgásnak.

  • Olyannyira, hogy egy jól összeállított fogyókúrás programon belül alapvetően fontos szerepe van.

A hazai felnőtt lakosságnak közel kétharmada túlsúlyos. Ezzel egyes felmérések szerint Magyarország számít a világ negyedik legelhízottabb országának.

Az elhízással kapcsolatos fő rizikótényezőnek a szív- és érrendszeri betegségek számítanak. A másik oldalról nézve: a testsúly normalizálódása esetén számos kedvező hatás várható. Ezek közé tartozik a vérnyomás és a vércukorszint csökkenése. Enyhülhetnek az asztmás és migrénes panaszok. Pusztán 10 százalékos testsúlycsökkenés esetén már 40 százalékkal csökken az elhízással összefüggésbe hozható daganatok kialakulásának valószínűsége.

A fogyással kapcsolatos különféle diétás és egyéb módszerek között felvetődik a testmozgás szerepe is. Erről azt érdemes tudni, hogy elengedhetetlen részét képezi a fogyókúrának.

A személyre szabott, megfelelő mozgásforma esetén a következő kedvező hatásokkal lehet számolni:

– Javul a keringési és a légzőrendszer állapota.

– A mozgás révén a fogyás a zsírszövetből történik, miközben szigorú diéták izomvesztést is okoznak.

– Az intenzív mozgás felpörgeti az anyagcserét, nemcsak a mozgással eltöltött időszak alatt, hanem még további 2-3 napnyi időszakra is.

– A mozgás javítja az inzulinérzékenységet.

testmozgás fogyókúraAzt viszont már egy szakember tudja megmondani, hogy kinél milyen mozgásforma javasolható. Ugyanakkor itt elsősorban az izotóniás jellegűekre érdemes gondolni, mint például a séta, a futás, a kerékpározás és az úszás. Ideális esetben mindezt egy belgyógyászati kivizsgálás előzi meg, hiszen különösen a kórosan elhízottaknál lehetnek kockázati tényezők. Esetükben a túlzottan nagy terheléssel járó testmozgásnak több lehet a veszélye, mint a haszna.