• Hosszú évtizedekig egy kénes vizéről ismert fürdő működött Dunaalmáson.

  • A gyógyhatású víz régóta kihasználatlanul a Dunába ömlik.

  • Ennek vetnek véget azzal, hogy a forrásvízből egy tavat alakítanak ki.

Dunaalmás Komárom-Esztergom megyében, a Duna jobb partján található, s hajdanában kedvelt fürdőhelynek számított. Már a római időkben is ismerték és használták az itt feltörő források vizét. A 18. században Mikoviny Sámuel bányamérnök a földmérési munkái során újra felfedezte a kénes forrást.

Miután Mikoviny és Mária Terézia jó kapcsolatot ápoltak, a királynő 1751-ben ellátogatott a dunaalmási forráshoz, majd megbízta Torkos Justus Jánost a víz elemzésével. Torkos 1754-ben Dunaalmási gyógyvizek címmel adott ki egy könyvet, ebből derült ki, hogy a víz alkalmas lehet ízületi betegségek, egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati panaszok kezelésére, de belsőleg fogyasztva is hatásos.

A gyógyvízre alapozva az 1900-as évek elején nyitották meg a fürdőt, ami 1926 és a második világháború között kifejezetten kedvelt volt, akkoriban élte a virágkorát. Egy korabeli képeslap a strandfürdőről:

Dunaalmás strandAz 1960-as évektől kezdve azonban a fürdő lassú hanyatlásnak indul. A fő problémát az jelentette, hogy a közeli bányák miatt jelentősen megcsappant a források vízhozama, ráadásul a Duna is rendszeresen elöntötte a fürdőt, így a létesítmények is felújításra szorultak volna, viszont erre nem jutott pénz. Mindezek miatt a 80-as évek közepén bezárták a dunaalmási fürdőt.

Miután a környéken felhagytak a bányászati tevékenységgel, a 90-es évektől kezdve fokozatosan magukra találtak a források. Azóta az elhagyatott fürdőből a forrásvíz kihasználatlanul a Dunába ömlik. Erről a cikk végén két videót is megnézhetnek. (Egyes helyeken arról lehet olvasni, hogy termálforrásról van szó, viszont valójában nem az, hiszen a feltörő víz mindössze 23-24 Celsius-fokos).

Az elmúlt évtizedekben többféle hasznosítási mód is felmerült. Három-négy évvel ezelőtt egy gyógyvizes palackozóüzemet szerettek volna létrehozni, de ebből nem lett semmi. A 2000-es évek legelején pedig magánbefektetők bevonásával motelt, villaparkot, jachtkikötőt és kempinget álmodtak az egykori strand helyére, de ez a terv sem jött össze.

Az MTI friss híre szerint azonban véget érhet ez az állapot, ugyanis a percenkénti 1000 liter vizet szolgáltató források révén egy 1800 négyzetméteres pihenőtavat alakítanak ki. A tó körül sétány lesz és az egyik partot fövenyessé alakítják. A hírből nem derül ki, hogy lehet-e majd benne fürdeni, vagy a Zalakarosi Termáltóhoz hasonlóan ez egy dísztó lesz-e, de az utóbbira tippelnénk.

A beruházás költsége meghaladja a 23 millió forintot, ebből tízmillió forinthoz várhatóan pályázatokból fog fedezni Dunaalmás, a fennmaradó összeget az önkormányzat saját költségvetéséből gazdálkodta ki.

Itt talál két, 2014-es videót a dunaalmási forrásról: