• Egy friss kutatás szerint már pusztán heti két óra eltöltése a természetben – ide értve a strandokat is – jó hatású az egészségre.

  • Még akkor is, ha csak egyszerűen üldögél az ember és élvezi a nyugalmat.

A szabadidő parkokban, erdőben vagy strandokon, fürdőkben való eltöltésének messze nemcsak fizikai, hanem mentális hatásai is vannak. Azonban ez utóbbiakat eddig tudományosan nem vizsgálták. Viszont a közelmúltban elkészült az első olyan nagy kutatás, amely kiderítette, mennyi idő szükséges ezen hatások eléréséhez – olvasható a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

Az Exeteri Egyetem orvostudományi karának kutatói meglehetősen nagyszabású felmérést végeztek. Összesen 20 ezer embert kérdeztek meg Nagy-Britanniában az előző heti tevékenységükről. Ebből kiderült, hogy rossz egészségi állapotra panaszkodott azoknak a 25 százaléka, akik csekély vagy semennyi időt nem töltöttek el a természetben, és mintegy fele elégedetlen is volt az életével.

Azonban azok, akik legalább két órát eltöltöttek a természetben egy héten, azoknak pusztán 14 százaléka panaszkodott rossz egészségi állapotra és egyharmada volt elégedetlen életével.

„Igazán az lepett meg minket, hogy ez minden csoportra fennáll, fiatalra és idősre, gazdagra és szegényre, városi és vidéki emberre egyaránt” – említi Mathew White, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány vezetőszerzője.

Zsóry fürdő strandfürdő hullámmedenceAzok esetében is érvényesnek találták a fentieket, akik tartós betegségben szenvednek, vagy fogyatékosok. „Tehát a kiszabadulás a természetbe mindenkire jó hatással van. És nem kell, hogy testedzést végezzünk, a padon való üldögélés is elégséges” – tette hozzá Mathew White.

A kutatókat az is meglepetésként érte, hogy egyáltalán nem számít az, hogy ez a két óra egybefüggő volt, vagy több rövidebb időszakból áll, és az sem, hogy városi parkba, erdőbe, vagy strandfürdőbe mentek-e az emberek. Viszont nem számították bele azt, hogy az emberek mennyi időt töltöttek el saját kertjükben. White ennek kapcsán elmondta, hogy az emberek fele ugyanis a kertjére inkább teherként és nem élvezetként tekint.

Az adatok azt mutatták, hogy két óra volt az a küszöbérték, amelynek pozitív hatásai voltak: a természetben eltöltött jóval több időnek sem volt plusz hatása az egészségre.

A tanulmánynak nem az volt a célja, hogy kiderítsék, a természetnek miért van áldásos hatása. Mathew White szerint a nyugalom lehet a kulcs.

„Az emberek többsége rendszeresen többszörös nyomás alatt áll. Ha kimegy a természetbe, ott nyugalom honol, pihentető, és időt biztosít arra, hogy elkezdhessük feldolgozni a dolgokat” – magyarázza a szakember.

„Egyre inkább az találjuk, hogy fontos a biodiverzitás gazdagsága. Ugyanebben a felmérésben 4,5 ezer ember követtünk nyomon, és azt találtuk, hogy ha páratlan természeti szépséggel vagy különleges tudományos jelentőséggel bír az a hely, ahol szabadidejüket eltöltötték, akkor stresszes állapotuk jobban oldódott” – tette hozzá Whote.

Aki kedvet kapott egy kis strandoláshoz, az itt kereshet is gyorsan egy fürdőt magának. 🙂

Illusztráció: a Zsóry Fürdő hullámmedencéje