• A szovátai sós tavak közül jó időben már a Mogyorósi-tó és a Fekete-tó strandja is várja a fürdőzőket.

  • Ezek kisebb, de családiasabb fürdők, mint a híres Medve-tó.

Egy hete írtunk a szovátai Medve-tóról, ami rendszerint június végén nyitja meg a kapuit. Azonban Szovátán nem ez az egyetlen sós vizű strand, hiszen itt található a Mogyorósi-tó, valamint a Fekete-tó is, amelyek minden évben valamivel előbb nyitnak a náluk nagyobb és ismertebb Medve-tónál.

A Székelyhon.ro cikke szerint az elmúlt napokban már meg is nyitották a Mogyorósi-tó és a Fekete-tó strandfürdőjét. Előbbi 9 és 17 óra között várja a vendégeket és a Medve-tóval ellentétben nem tartanak napközbeni zárórát. A Mogyorósi-tónál általában a „nagy testvérhez” képest kevesebben strandolnak, sokan pont ezért, a családiasabb hangulata miatt kedvelik. Többnyire picit hűvösebb a vize, mint a Medve-tónak, ami kánikula idején megint csak előnyt jelenthet.

A Fekete-tó a fekete színű – gyógyhatású – iszapjáról kapta a nevét. Ez más jellegű strand, mint a korábban említettek, ugyanis nem magában a tóban lehet fürödni, hanem egy mesterséges medencében, ahová átszivattyúzzák és melegítik a sós vizet. Ennek köszönhetően állandóbb a hőmérséklete, mint a szabad vízi fürdőknek.

A Fekete-tó strandján egy jópofa megoldást alkalmaznak a beléptetésénél, ugyanis a jeggyel együtt egy széket, vagy napágyat is foglalnak a vendégek és csak annyi belépőt adnak el, amennyi szabad szék és nyugágy van. Ezzel a megoldással elkerülhető a nyugágyakon való civakodás.

Fekete-tó strandja Szováta