• A hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint.

  • A strandszezonban is folyamatosan vizsgálják a vízminőséget.

Az összesítés szerint a vizsgált 253 fürdőhelynél nagyon pozitív az összkép. Az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező fürdőhelyek 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze nyolc strand esett, többségében tiszai fürdőhelyekről van szó.

A fürdési idény kezdete előtt a járási hivatalok népegészségügyi osztályai minden természetes fürdőhelyet ellenőriznek, és a fürdővizek minőségét az üzemeltető által megbízott akkreditált laboratóriumok vizsgálják. Erre egyszer nyitás előtt, majd a nyár folyamán havonta egyszer kerül sor.

A tavak esetében a vízvirágzás is kiemelt figyelmet kap, magyarán a kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium jelenlétét vizsgálják. Ezen felül a levett vízmintákban figyelik a szennyvízeredetű szennyeződésre utaló baktériumok jelenlétét is, hiszen ezek egészségkockázatot jelentenek.

A 2018-as szezon kedvezőtlen időjárása miatt a kifogásolt természetes fürdőhelyek száma az elmúlt évekhez képest nőtt, nagyobb esőzések után több esetben be is zártak. A nem minősített húsz természetes fürdőhely többsége négy évnél rövidebb ideje létesült, ezért nincs elegendő vízmintaeredmény a minősítéshez, de a vízminőségük megfelelő.

A vízminőségre tehát összességében nem lehet panasz, ugyanakkor a májusi időjárás eddig nem különösebben kényeztette el a természetes fürdővizek kedvelőit. A Hydroinfo friss adatai szerint jelenleg a Balaton vize Siófoknál mindössze 16,5 Celsius-fokos, a Velencei-tó Agárdnál 19,4 Celsius-fokos és a Fertő-tó sem csábít még strandolásra a maga 18,4 Celsius-fokos vízhőmérsékletével.

(MTI)