• A napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin kifejezetten kedvező hatással van az egészségre.
  • Viszont vigyázni kell arra, hogy egyes gyógyszerek fényérzékenységet okozhatnak.

Amennyiben nem visszük túlzásba, akkor a napozás kifejezetten jótékony hatású: a napfény UV-B sugarainak hatására D-vitamin termelődik a bőrben, amely nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához és az erős csontokhoz. Emellett a D-vitamin immunerősítő, fokozza a vérképző szervek működését, segíti az anyagcserét és kutatások szerint a cukorbetegség, és számos rákos megbetegedés megelőzésében is szerepet játszik. A napozás azonban legalább annyira lehet káros is, mint amennyire kellemes, ha túlzásba visszük, vagy éppen nem tartunk be néhány alapvető szabályt.

A nyári napsütésre való felkészüléskor a vitaminoknak legalább olyan fontos szerepe van, mint a külső bőrápolásnak. Horváth Marianna, az egyik sárvári szálloda főorvosa szerint érdemes megnövelni az olyan, a bőr számára fontos vitaminok bevitelét, mint a B-vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin, és az E-vitamin, például gyümölcsök, zöldségek, vagy akár étrend-kiegészítők formájában.

A béta-karotin elősegíti a barnulást, így javasolt már a nyári napsütés előtt egy hónappal elkezdeni a megnövelt fogyasztását, amelynek köszönhetően nehezebben égünk majd le. A szakember szerint magas béta-karotin tartalma miatt fogyasszunk minél több sárgarépát, A-vitamin, béta-karotin, kálium, kalcium, foszfor és C-vitamin tartalma miatt sárgabarackot, C-, B- és A-vitamin tartalma miatt pedig paradicsomot.

tablettákBizonyos gyógyszerek és kozmetikumok mellékhatásként fényérzékenységet válthatnak ki, így lehetséges, hogy éppen egy fejfájás-csillapító vagy egy antibiotikum-kúra okozhat kellemetlen allergiás reakciót a napfény hatására. „Amennyiben bármilyen gyógyszert kell szednünk, mindig olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót és ellenőrizzük a hatóanyagokat, mielőtt napra merészkednénk. A fájdalomcsillapítók közül többek között az ibuprofen és naproxen tartalmúak, a kozmetikumok közül pedig az aknés bőr kezelésére szolgáló szalicilsav és benzol-peroxid tartalmúak okozhatnak gondot” – hívja fel a figyelmet Horváth Marianna.