Nagy a szórás az iszappakolások díjaiban, az átlag 3000 forint körül alakul, orvosi beutalóval viszont elérhetők „párszázas” ajánlatok is. Öt nagy gyógyfürdő árait hasonlítottuk össze.

Ahogy már korábban írtuk, maga az iszappakolás elsősorban az ízületi fájdalmakat, reumatikus problémákat tudja enyhíteni, de izomlazító hatása révén sportsérülések esetén is hatékony lehet. Olcsónak viszont nem olcsó, pláne, ha valaki mondjuk egy hétnapos üdülés minden napján igénybe venne egy ilyen kezelést.

Nem egyszerű a különféle gyógyfürdők iszapos ajánlatainak az összevetése. Van, ahol külön árazzák az egyes végtagokra korlátozódó és a teljes pakolásokat, máshol egységes tarifát alkalmaznak. Zalakaroson a legolcsóbb megoldásnak a két kéz, vagy a két láb kezelése számít, ami alkalmanként 2300 forintba kerül. Az alsó, vagy a felső testre koncentráló pakolás 3550 forint, a komplett testet pedig 5700 forintért borítják be iszappal.

A Sárvári Gyógyfürdőben nem spilázzák ennyire túl, 3200 forint az iszapkezelés egységes ára. Bükfürdőn kimondott iszappakolást – az árlistájuk szerint – csak a tb-finanszírozású betegeknek kínálnak, a szélesebb körnek az úgynevezett Parafangót ajánlják, ez magyarul vulkanikus iszap és paraffin 41-42 fokos keverékét jelenti, amellyel a fájó testrészeket borítják be, alkalmanként 3100 forintért.

Hévízen a Tófürdő mellett működő Szent András Reumakórház előnyös helyzetben van, hiszen helyben „terem” a gyógyiszap. Az áraik egy az egyben megegyeznek a zalakarosi tarifákkal.

Aki teheti, annak érdemes orvosi beutalóval felkeresnie a gyógyfürdőket, hiszen tb-finanszírozás mellett mindenhol lényegesen olcsóbb a kezelés. A hajdúszoboszlói Hungarospa fürdő esetében nem is találtunk teljes áron iszappakolást, csak kedvezményes OEP-es tarifát. Utóbbinak költsége 600 forint kezelésenként, viszont Hajdúszoboszlón a tb-s betegek egyéb kedvezményeket is igénybe vehetnek. Napi 1200 forintos csomagdíjért például négy kezelést kaphatnak és fürdőbelépő is jár nekik. Az Aqua Palace élményfürdőbe pedig 20 százalékos kedvezménnyel válthatnak belépőjegyet.

A tb-s iszappakolás tarifája Sárváron 500, Bükfürdőn 450 forint, a legdrágább Hévízen, ahol 900 forintba kerül.