A különféle gyógykezelések közül számos hazai fürdő kínál iszappakolást a vendégeinek. A tapasztalatok szerint ez a kezelési mód elsősorban az ízületi fájdalmakat, reumatikus problémákat tudja enyhíteni, de izomlazító hatása révén sportsérülések esetén is hatékony lehet. Az iszap elvonja a környezetéből a nedvességet – erre száraz bőrűeknek figyelni kell – így segít eltávolítani az ízületekben pangónedvességet. A iszap jótékony hatással lehet egyes bőrbetegségeknél, például a pikkelysömör esetében is.

Maga az iszap a folyók, tavak medrében felgyülemlett ásványi üledékből származik. Az iszappakolások előtt ezt az anyagot fertőtlenítés céljából felfőzik, majd 40 fok körüli hőmérsékleten viszik fel a kezelendő testtájakra. Egy kezelés általában 10-30 percig tart, ennek a mértékét ideális esetben a fürdőben dolgozó orvos állapítja meg.

Hazánkban a gyógyiszap egyik legjobb forrása a Hévízi tó. A mederben leülepedett tőzegréteg ugyanis koncentrált formában tartalmazza a gyógyvíz előnyös tulajdonságait. A tó lefolyócsatornába áramló iszapot termelik ki, amivel országszerte, sőt külföldön is végeznek kezeléseket.

Hévízi kórház iszapkezelés