A Széchenyi Pihenőkártyák felhasználásának főszezonja a nyári időszak. A legnagyobb SZÉP Kártya-kibocsátó több érdekes adatot is közreadott ezzel kapcsolatban.

szép kártyaAz elmúlt évek tapasztalatai alapján a kártyabirtokoson nyáron annyi pénzt használnak fel, mint az év többi részében összesen. Ez az OTP esetében 2012 nyarán 15,7 milliárd, tavaly nyáron pedig 20 milliárd forintot jelentett, idén pedig további jelentős növekedés várható. Amíg a 765 ezer OTP SZÉP Kártya birtokos egy átlagos napon 100 millió forintot költ, addig nyáron ez meghaladja a napi 200 millió forintot. Szintén nyári szezonalitás, hogy megugrik a szálláshely alszámlák részesedése a költésen belül. Amíg egy átlagos hónapban az alszámla részesedése 20 százalék alatt marad, addig a mostani időszakban meghaladja a 25 százalékot.

A bank szerint a munkavállalók egyre tudatosabban használják a plasztiklapokat. A saját honlapjuk forgalmán is látják, hogy nagyon sokan kérdezik le online az egyenlegüket, vagy éppen böngésznek az elfogadóhelyek között. A kártyákat jelenleg 22 ezer helyen lehet felhasználni. A saját gyűjtésünk szerint a termálfürdők többségében a belépőjegyeket ki lehet fizetni SZÉP Kártyával.

Gond-e még a pihenőkártyás fizetés?

A CafetreriaTrend szálláshelyek körében végzett felmérése szerint ma már nem jelent problémát a különféle szolgáltatók kártyáinak az elfogadása. A 2012-es felmérésük szerint a szálláshelyeknek még csak 65 százaléka fogadta el egyszerre a K&H, az MKB és az OTP kártyáit, idén viszont már bőven 80 százalék feletti ez az arány.

A felmérés szerint viszont a panziók sok esetben csak a szálláshely alszámláról fogadnak el fizetést, holott elvileg a szabadidő és a vendéglátás alszámláról is lehet fizetni a szállásért. A panziók 41,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ilyen esetben náluk nem lehet fizetni a szabadidő alszámlán lévő pénzzel. A hoteleknél jobb a helyzet, így az összes szálláshely esetén ugyanez már csak 29 százaléknak jelent problémát.