Itthon leginkább azzal fizetünk, de külföldön már nem merjük a bankkártyánkat használni. Az idén nyáron utazást tervezők elsősorban vízparti helyeket választanak úti célnak.

A bankkártyával rendelkezők a belföldi utazásaik során szívesebben használják a plasztiklapokat, mint külföldön – derült ki a CIB Bank által megrendelt felmérésből. Az itthon nyaralók 43 százaléka elsősorban a kártyáját használja fizetésre, 22 százalék nyilatkozott úgy, hogy inkább készpénzzel fizet, 36 százalék pedig vegyesen használ kártyát és készpénzt.

Annak ellenére, hogy külföldön is praktikus lenne az, ha a bankkártyát részesítenék előnyben az emberek, sokan nem merik használni a kártyájukat a határt átlépve. Valószínűleg ebben szerepet játszik a régről megmaradt pénzváltási reflex is. Külföldön ugyanis már 43 százalék elsősorban készpénzt használ és csak 23 százalék bankkártyát, 34 százalék pedig mindkettőt.

A felmérésben a bankkártya-tulajdonosok utazási szokásaira is rákérdeztek. Ebből kiderült, hogy leginkább a belföldi úti célok a kedveltek. A megkérdezettek több mint a fele, 55 százaléka idén kizárólag hazai nyaralást tervez. 20 százalék nyilatkozott úgy, hogy belföldi és külföldi utazás egyaránt szóba jöhet. 25 százalék pedig kizárólag külföldre megy üdülni ezen a nyáron.

A belföldi nyaralók körében a legnépszerűbb üdülési formának a vízparti pihenés, valamint a városlátogatások és a wellness üdülések számítanak. A külföldre utazók körében Horvátország viszi a prímet, hiszen a határon túlra indulók negyede az Adria horvát szakaszát jelölte meg úti célként.

Érdekes része a kutatásnak az is, hogy a belföldi utazók döntő többsége – 89 százaléka – autóval megy nyaralni. Ezeknél az utaknál az átlagos költési szint 200 ezer forint alatt marad.

(A felmérést a CIB számára a GfK Hungária készítette, a bankkártyával rendelkező 25-59 éves, nyaralást tervező városlakók körében).