A termálvíz és az otthoni holt-tengeri sós kádfürdő is segíthet csökkenteni az izomláz tüneteit. Jó lehet a jeges fürdő is, de az kissé kockázatos.

Az izomláz oka 100 százalékosan még mindig nem tisztázott. Régebben úgy tartották, hogy a fokozott izommunka során keletkező tejsav okozza a tüneteket. Újabban inkább az izomrostok mikroszkopikus szakadásainak tulajdonítják a panaszokat. Az mindenesetre biztos, hogy a tünetek a megerőltető mozgás után 12-24 órával jelentkeznek. A fájdalom pedig, – ami sokszor az izmok duzzanatával is együtt jár – általában két nap alatt el is múlik.

Az izomlázas tünetek gyors megszüntetésére számos praktika ismert. Ezek közé tartozik a borogatás, a szaunázás, a masszázs. A tapasztalatok szerint azonban kedvező hatásúak lehetnek az otthoni sós kádfürdők, valamint a termálfürdőzés is. Ennek az oka az, hogy jó néhány termálvízben – de például a holt-tengeri fürdősóban is – megtalálható bromid izomlazító hatással rendelkezik, ami segíti az izomfájdalmak enyhítését. Ezen felül a víz hőhatása is csökkentheti a fájdalmat, továbbá az is, hogy a vízben könnyebben átmozgathatók az izmok.

Cserkeszőlő termálfürdőSportolók körében elterjedt egy olyan módszer is, ami a termálvizes megoldásnak pont az ellentéte: a hideg vizes fürdő. Egy amerikai felmérés szerint a hideg vizes fürdő 20 százalékkal mérsékelte a kutatásban részt vevők izomfájdalmait. A kutatás ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a meleg vizes fürdővel is hasonló eredményeket értek el, ráadásul a jéghideg vízbe történő merítkezés nem mindenkinek javasolható, hiszen sokkolhatja a szervezetet.