A szabadvízi fürdőzés kedvelőinek nem árt néhány alapvető szabályt betartani, hogy elkerüljék az esetleges baleseteket. Akár a jó úszók is veszélybe kerülhetnek, ha figyelmen kívül hagyják ezeket.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztató anyagot adott ki a szabad vízben történő fürdőzés veszélyeiről. A balesetek megelőzése érdekében a következő tudnivalókat ajánlják a folyóparton, tóparton fürdőzők figyelmébe:

– A szabad vizeken, folyókon, holtágakon általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést – táblával jelölve – megtiltják.  A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (például duzzasztóművek, zsilipek) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát.

– Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás, ezért például a Duna átúszása szabályellenes és balesetveszélyes.

tilos a fürdés– Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon – különösen a Dunán – gyakori örvények meglepetést okozhatnak, a vízbefulladásos balesetek egy jelentős részét ezek okozzák.

– Mindezek figyelembevételével ajánlatos a kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a vízparti kikapcsolódás reményében.

– Mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a kiépített strandfürdők, termálfürdők hőmérsékletétől, ezért ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz vezethet.

 

Pavilonos rendőrök Harkányban

Június elsején Tourist Police pavilon nyílt a Harkányi Gyógyfürdőben. A nyolcadik alkalommal felállított pavilonban augusztus 31-ig idegen nyelveket beszélő fiatalok és kerékpáros járőrök dolgoznak. A helyi turisztikai egyesület által finanszírozott szolgáltatás rendkívül hatékonynak bizonyult a korábbi években. Jelentősen visszaesett a strandi lopások száma, valamint számos bűncselekmény felderítésében is közreműködtek a pavilonban dolgozó rendőrök, valamint az őket segítő fiatalok.