• Jelenleg hivatalosan hét fő betegségcsoportnál ajánlják a szén-dioxidos szárazfürdő (mofetta) használatát.

  • Az egészségbiztosító a természetes feltörési helyeken támogatja ezeket a kezeléseket.

A mofettának is nevezett, szén-dioxid gázzal történő kezeléseknek számos kedvező egészségi hatásuk van. A szén-dioxid könnyen áthatol a ruhán és a bőrön, erőteljes értágító hatást vált ki, ami kedvezően befolyásolja a perifériás vérkeringést.

Magyarországon két természetes gázfeltörési hely is található (Mátraderecskén és Parádfürdőn), ahol a mofettás kezelések akár az egészségbiztosító támogatásával is elérhetők. Ezen a helyeken kis medencékben történik a kezelés.

Emellett, mivel a szén-dioxidos kezelések mesterségesen is előállíthatók, más helyeken is hozzáférhetők a kezelések. Utóbbiaknál a betegek fülkékben foglalnak helyet (lent láthat erre egy példát, ami a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben működik).

mofetta Hungarospa Hajdúszoboszló

Fontos megjegyezni, hogy a mofettának számos előnyös tulajdonsága mellett jó néhány ellenjavallata is van (erről részletesen írtunk itt). A kezelések fő indikációs területeit külön rendelet szabályozza. Ennek értelmében a szén-dioxidos szárazfürdő hét fő betegségcsoport esetében alkalmazható:

1. Végtagok krónikus obliteratív (elzáródásos) verőérbetegségei (magyarán a végtagok érszűkülete).

2. Diabéteszes angioneuropátia (cukorbetegséghez kapcsolódóan a perifériás idegeket érintő károsodás).

3. Poszttrombotikus szindróma (PTS-nek is nevezik, a mélyvénás trombózist követően kialakuló betegség, amit rendszerint a trombózis nem megfelelő utókezelése okoz).

4. Buerger-kór, Raynaud-szindróma (végtagok ereinek a gyulladásával, illetve keringészavarával járó betegségek).

5. Progresszív szisztémás szklerózis (egy autoimmun betegség).

6. Nehezen gyógyuló lábszárfekély.

7. Oszteopéniás állapotok, csontritkulás (oszteopénia: amikor már elkezdődik a csonttömegvesztés, de még nem éri el a csontritkulás szintjét).

Mátraderecske mofetta

Itt olvashat a Rónaszéki Gyógyvíz hatásáról.