• Idén lesz 30 éve, hogy a Kiskőrösön feltörő termálvíz hivatalosan is megkapta a gyógyvíz minősítést.

  • Ebben kulcsszerepe volt annak a helyi orvosnak, akinek a nevét viseli a város fürdője.

Bács-Kiskun vármegyében, Kecskeméttől délnyugatra 50 kilométerre fekszik Kiskőrös. Itt található a sokak által kedvelt Rónaszéki Fürdő, ami meglehetősen nagy múltra tekinthet vissza.

1953-ban olajat kerestek a településen, de helyette „csak” termálvizet találtak. A kutat eldugaszolták, majd továbbálltak a szakemberek. A helyi lakosokat viszont egyből foglalkoztatni kezdte a megtalált termálvíz és az abban rejlő lehetőségek. 1957-ben újranyitották a termálkutat, nem sokkal később pedig az első – maihoz képest még kezdetleges – termálfürdőt is átadták.

Még meg sem nyitott a fürdő, amikor már sokan gyógyhatást tulajdonítottak a víznek. Mint a Petőfi Népe napilap írta 1957-ben: „A reumában szenvedő betegeknek vödörben, hordóban vitték hozzátartozóik a jódos vizet, s két-háromszori fürdés után határozott javulásnak örvendenek”.

Akkortájt egyébként egész jó sajtója volt a Kiskőrösön talált termálvíznek. Számos cikk jelent meg arról, hogy nagyon jó a víz összetétele és minden bizonnyal gyógyhatása van.

A Népszabadságban – 1959-ben – így hirdették a fürdőt:

Kiskőrösi fürdő 1959-ben a Népszabadságban

A Magyar Nemzet is sokat foglalkozott a kiskőrösi fürdővel, illetve a termálvízzel. Az 1960-ban, „A kiskőrösiek nagy vállalkozása” című cikkben írták ezt:
„A fürdő történetének és a vele kapcsolatos ügyiratoknak testes dossziéja a községi tanács elnökének, Szabó Gyulának szekrényében van, súlya ma már meghaladja a három kilót. A levelek, rajzok, jelentések, szerződések, számlák között egy jegyzőkönyv is található, a víz első évéből, 1957-ből keltezve.

Ebben a jegyzőkönyvben Suba György tanúk előtt bejelenti, hogy súlyos és fájdalmas ízületi baját, amelyet sok más gyógymód nem tudott elmulasztani, a kiskőrösi víz meggyógyította. A legenda kezdete, jegyzőkönyvileg hitelesítve. Sok más, csodával határos esetről tudnak még, de azokat nem szívesen kötik az újságíró orrára. Mert – úgymond – nem a víz hírnevét szeretnék elterjeszteni, hanem még több vizet akarnak és olyan fürdőt, ahol szégyenkezés nélkül, illő körülmények között fogadhatják a látogatókat.”

Akkortájt egyébként még a Petőfi fürdő nevet viselte a létesítmény (a költő Kiskőrös szülötte). Később a Kiskőrösi Termálfürdő elnevezést használták, majd 2019-ben felvették a Rónaszéki Fürdő nevet. A település egykori elismert, népszerű orvosa, dr. Rónaszéki Aladár a termálfürdő névadója. Neki kulcsszerepe volt abban, hogy 1994-ben hivatalosan is megkapta a gyógyvíz minősítést a Kiskőrösön feltörő termálvíz.

termálmedence a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőben

A kiskőrösi gyógyvíz hatása

Maga a gyógyvíz jelenleg egy szabadtéri – felülről fedett, oldalról nyitott – ikermedencében érhető el. Nátrium-kloridos, hidrogénkarbonátos jódos-brómos vízről van szó, aminek a fluoridtartalma is jelentős. A gyógyvíz kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és egyes nőgyógyászati megbetegedések kezelésére.

Ráadásul a fürdő hagyományosan megfizethető jegyárakat kínál. Jelenleg egy felnőtt napijegy 2500 forintba, a nyugdíjas és a diák belépő 2000 forintba kerül.

gyógymedence a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőben

Az egerszalóki gyógyvíz hatásáról itt olvashat.