• Akik a Fertő tó környékén, az osztrák határ közelében kirándulnak, azoknak megéri ellátogatni Hegykő községbe.

  • Ezen a településen ugyanis egy kellemes hangulatú, pénztárcabarát és kiváló gyógyvízzel rendelkező termálfürdő található.

A Hegykőn található termálfürdő több mint 50 éves múltra tekinthet vissza. Magát a települést Győr-Moson-Sopron vármegyében, a Fertő tó közelében, Soprontól mindössze 20 kilométerre találjuk. A hangulatos kistelepülésen 1969-ben találtak termálvizet. Eredetileg üvegházak fűtésére szánták a vizet. Miután azonban kiderült, hogy a termálvíz gyógyhatással is bír, felmerült a fürdő létesítésének ötlete.

1971 nyarán egyetlen medencével, vendéglátóegység nélkül indult el a termálfürdő, mégis, a rövid, alig két hónapos szezon alatt 16 ezer vendéget fogadtak. Apró érdekesség, hogy a külföldi vendégek gyakorlatilag azonnal felfedezték a fürdőt és a mai napig ők adják a vendégek zömét.

A nyitást követő évben, 1972-ben például ezt írta róluk a Kisalföld napilap:

„Mondják nagy büszkén a faluban, hogy vasárnap csak a külföldi autókból 65-öt számláltak meg. Hogyan találtak ide például svédek, amikor sehol nem szerepel még a hegykői fürdő? Idetaláltak, velük osztrákok is sokan, aztán magyar kirándulók és természetesen a környék falvaiból. Azt mondta minap egy osztrák kereskedő: megjártam én már néhány magyar termálfürdőt, de bizony mondom, ennek nagy jövője van…”

Az osztrák kereskedő sikeresen megjósolta a jövőt. A hegykői termálfürdő hosszú ideig csak szezonálisan üzemelt, azonban már jó ideje egész évben fogadja a vendégeket. Bár szépen kiépült, de nem vált hatalmas fürdőkomplexummá, ami talán nem is probléma.

Hegykő termál szabadtéri medence, belépő

A hegykői termálfürdőben összesen nyolc medence van, ebből hat szabadtéri, míg kettő a fedett részlegben található. A medencék fele egész évben nyitva áll a vendégek előtt. Az osztrák határ közelségéből és a sok külföldi vendégből adódóan azt gondolhatnánk, hogy drága fürdőről van szó, azonban szerencsére nem ez a helyzet. Jelenleg a felnőttek napi belépője 3500 forint, nyugdíjasoknak 3000 forint, diákoknak 2600 forint, míg a 6-14 éveseknek 2200 forintért elérhető a gyerekjegy.

Hegykő termálfürdő

A hegykői termálvíz 2004-ben kapott gyógyvíz minősítést, 2014-ben ezt a címet megerősítettek. A víz gyógyhatásáról itt olvashat bővebben.