• Több programmal, köztük vízi tornával, LED-fallal, éjszakai fürdőzésekkel készül a strandszezonra a Szekszárdi Családbarát Strand és Élményfürdő.

  • Idén kedvezőbb jegyárakkal várják a fürdővendégeket.

  • Fritz Zoltánt, a fürdő májusban kinevezett vezetőjét kérdeztük a 2021-es strandidényről.

– A Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő május utolsó hétvégéjén nyitott meg. Mik az első napok tapasztalatai a vendégforgalom terén?

– Igen, idén sikerült, ami az elmúlt pár évről nem mondható el, az összefogásnak, a gyors és kiváló szervezésnek, a kollégák megfeszített munkájának köszönhetően már május 29-én ki tudtunk nyitni.  A dátum adta a nyitó hétvége kiemelt programjait, hiszen vasárnap volt a gyermeknap, mi erre is készültünk légvárral, arcfestéssel, ajándék lufival és egy gombóc fagyival minden gyermeknek. Sajnos az időjárás nem volt velünk, a hideg, szeles levegő, illetve az eső sajnos meghiúsította a programokat. Adottságaink miatt ez nekünk gyér forgalmat jelent, hiszen nincsen fedett medencénk, az egyetlen szolgáltatásunk a szauna, melyet épületen belül tudtak igénybe venni a kedves vendégeink.

– Milyen felújítási, karbantartási munkákat végeztek el a nyitás előtt?

– Komoly munkálatok zajlottak, viszont az tudni kell, hogy május elején ügyvezető váltás is történt (a korábbi ügyvezető forrás hiányra hivatkozva nem járult hozzá a munkálatokhoz), tehát nagyon rövid idő állt a rendelkezésünkre. Ennek ellenére az utolsó pillanatokra elkészült a medencék burkolatának javítása, négy lábmosó teljes burkolat cseréje, az összes óriáscsúszdánk teljes körű felújítása, a területen lévő faelemek (hinták, homokozó, padok, medenceőr bódék) részben cseréje illetve festése, a vendégterek tisztasági festése. A vízgépészetben az időszakos karbantartási munkálatok (hőszivattyúk javítása, hőcserélők mechanikus tisztítása, analizátorok javítása) mellett vízforgató és vegyszeradagoló szivattyúkat újítottunk fel.

– Újdonságokkal készül-e a fürdő az idei strandszezonra?

– Több programmal is készülünk, bár óvatosak vagyunk e téren a járványügyi helyzetre való tekintettel. Az egyik, hogy heti rendszerességgel lesz vízi torna, amit egy elismert helyi gyógytornász-fizioterapeuta fog tartani. Ezt minden korosztály számára ajánljuk. Idén is felállításra került egy nagy méretű LED-fal, amin a kisgyermekes családok örömére délelőttönként rajzfilmeket, a nagyobbaknak napközben zenés műsorokat, esténként pedig sportműsorokat vetítünk ki, itt kiemelném az EB meccseket (június 11-től). Terveink szerint havonta egyszer lesz éjszakai fürdőzéssel egybe kötött zenés est, melyekhez a vendéglátást biztosító szolgáltatónk kézműves sörökkel, hamburgerekkel, látvány grillpulttal csatlakozik. Szervezés alatt a július 24-25-i hétvégére tervezett Fürdő Napok, és/vagy az országos Fürdők Éjszakája rendezvény megtartása. Emellett a nyár folyamán több hétvégén lesz felállítva a gyermekek körében népszerű légvár. Korábbi évek programjai is folytatódnak, úgy mint a nyári gyermektáborok, strandröplabda bajnokság…

Szekszárdi Családbarát fürdő

– Vendégforgalom terén az elmúlt években hogyan teljesített a szekszárdi fürdő?

– A korábbi évekhez képest, a tavalyi jegyáremelés hatására csökkent a vendégszám. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a drágább belépőjegy megváltók viszont többet is fogyasztottak, az ő körükben megfigyelhető a nagyobb költési hajlandóság a kiegészítőszolgáltatások tekintetében.

Az idei szezonban szeretnénk növelni a vendégszámokat, különös tekintettel a helyi vendégek vonatkozásában, akik az előző évben elmaradtak a negatív kampánynak is köszönhetően. Idén tekintettel a védettségi igazolvány által szűkített potenciális vendégkörre, finomítottunk az árakon mi is, mint ahogyan az ország több fürdőjében is megfigyelhető. Az első körben oltott idősebbekre voltunk különös tekintettel, számukra kidolgoztunk egy egységes kedvező jegyárat. A többi kategóriában is kedvezményeket tettünk, eltöröltük a korábbi 2 és 3 gyermekes családi kategóriát, gyermekek számától függetlenül lehet családi jegyet venni 2 fő kedvezményes felnőtt, plusz gyermekenként kedvezményes áron. A délutáni kedvezményt 17 óráról előre hoztuk 15 órára. Korábbi csoportos jegyárunk is 20 főtől fix áron volt, ezt idén egyéni árajánlat alapján adjuk, hiszen miért ne lehetne kedvezményes a 12-17-18 fős csoport is.

Szekszárdi élményfürdő

– A vendégforgalmon belül egyébként általában milyen a szekszárdi és a más településekről érkező vendégek aránya?

– Általánosságban elmondható, hogy a nem szekszárdi vendégeink száma meghaladja a helyi belépőkét, volt olyan év, hogy több, mint kétszeres volt a számuk. (2018: vidék 27 ezer – helyi 20 ezer, 2019: vidék 28 ezer – helyi 17 ezer, 2020: vidék 13 ezer – helyi 5 ezer)

– Lehet-e már tudni, hogy idén meddig lesz nyitva a strandfürdő?

– Terveink szerint 2021. augusztus végéig, vagy szeptember 5-ig, de ezt minden évben konkrétan a tanév kezdéshez kötjük, hiszen az elmúlt években mi biztosítottuk az iskolák számára az úszási lehetőséget (ideiglenes uszodaként), amire fel kell készülnünk. Illetve a nyári diák munkásaink iskolakezdéstő már nem tudnak dolgozni nálunk, a főállású dolgozói létszámunk pedig kevés a 2 műszakos munkarend fenntartásához.

Szekszárdi fürdő

Pályakép: Fritz Zoltán

2021. május 7. óta a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő fürdővezetője. Tanulmányait 2019. év novemberében sikeres államvizsgát követően fejezte be a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, Egészségturizmus-szervező szakirányon. Diákévei során a szakma kiválóságainak előadásain vehetett részt, úgymint Dr. Ruszinkó Ádám, Dr. Puczkó László, Dr. Kiss Kornélia vagy Szőke Tünde.

Jól példázza kiemelkedő érdeklődését a magyarországi termál- és gyógyfürdők jelentősége és működése iránt, hogy minden évben részt vett a Turizmus Kiállítás kapuin belül megrendezett szakmai Egészségturizmus Konferenciákon, ahol a legjelentősebb hazai fürdők vezetői tartottak előadást sikerkoncepciójukról. Az egyetemi gyakorlatát Budapest egyik patinás műemlékfürdőjében, a Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszodában töltötte.

Még az egyetemi tanulmányai utolsó félévében visszatért szülővárosába, Szekszárdra és egy rövid képzést követően helyezkedett el a Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdőnél, mint uszoda gépész. Bár ez a munkakör a felsőfokú tanulmányaihoz csak érintőlegesen kapcsolódott, mégis azt gondolta, hogy egy későbbi középvezetői/vezetői pozíció betöltéséhez fontos a vízgépészeti felépítés és működés megismerése is. (További pozitív hozadéka a kollégák megismerése volt)

Az akkori ügyvezető igazgató (Csillag Balázs) és fürdővezető (Domokosné Mészáros Ágnes) teljes mértékben egyetértett vele ebben és támogatásukról biztosították. Szervezésüknek köszönhetően lehetősége nyílt betekintést nyerni a siklósi és tamási fürdők üzemeltetésébe, illetve vízgépészetébe is. Később Szőke Gergő gépészmérnök kollégájával a Tolnai Tanuszodában és a Bonyhádi Termálfürdőben is látogatást tett, vízgépészeti megoldásokat tanulmányozott, szakmai kapcsolatokat épített.

Munkája során mindig kereste és észrevette a feladatokat, azokat igyekezett a legjobb tudása szerint igényesen megoldani. Azt látja, hogy ennek révén az általunk elvégzett felújítások, illetve ötleteik a fürdő működésének stabilitását és javulását eredményezték. Eltökélt szándéka ezt a megkezdett utat folytatni, nemcsak a műszaki és tárgyi eszközök terén, hanem a felsőfokú tanulmányai során szerzett ismeretek felhasználásával a minőségi szolgáltatások tekintetében is.

Szeretne a kollégáknak továbbképzési lehetőségeket biztosítani. További kiegészítő szolgáltatásokat bevezetni, amelyek a fürdő árbevételét növelnék. A fürdő a város egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója, multiplikátor hatása miatt egyéb helyi szolgáltatók is bevétel növekedést érhetnének el, amellyel a város adóbevételei növekedhetnének. Éppen ezért összefogást sürget a helyi szolgáltatókkal, célul tűzte ki, hogy az egynapos látogatói létszám növelése mellett a városban több napig tartózkodó vendégeket is csábítsanak be.

Szekszárd fürdő

Szükség van személyi változásokra is, korábban ugyanis egyetlen turizmus terültéről szerzett ismeretekkel rendelkező munkatárs sem volt középvezetői, illetve vezetői szinten. Kell a fiatalos, ambiciózus, elkötelezett, szakmailag képzett munkaerő, amelyre még a lendületesség, a tettre készség, bizonyítani vágyás és friss tudás jellemző.

“Én egy ilyen személynek gondolom magam, szeretném ha a kollégáim hasonló hozzáállással rendelkeznének. Bízom benne, hogy sikerül számot adni rátermettségemről, mert ahogy az elmúlt több, mint 2 évben is tettem, úgy a jövőben is szeretnék a szekszárdi fürdő és annak szolgáltatásai színvonalának fejlesztésében, megújulásában aktívan részt venni” – tette hozzá Fritz Zoltán.