• A siófoki polgármester szerint tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt cserélni kell a Galerius Fürdő tetőszigetelését, amihez az egész tetőszerkezetet meg kell bontani.

  • Emiatt egyelőre csak részlegesen működhet az élményfürdő.

Már korábban írtuk, hogy a siófoki Galerius Fürdő ugyan május 22-én újra megnyitott, de csak részlegesen. Ez egyrészt azt jelenti, hogy péntek, szombat, vasárnap tartanak nyitva. Másrészt nem a teljes fürdőt nyitották meg, hanem csak a második emeleti szaunavilágot, az alagsori szauna oázist, a sóbarlangot és a kültéri medencét. Igaz, cserébe olcsóbbak is a belépők, például egy felnőtt jegy 1900 forintba, a nyugdíjas és a diák jegy 1600 forintba kerül.

Azt gondoltuk, hogy a gyengébb előszezoni forgalom indokolja a részleges nyitást, azonban a Siófok honlapján olvasható tájékoztatás szerint ennél komolyabb oka van annak, hogy a belső medencetereket még nem vehették birtokba a vendégek.

Mint írják, várhatóan több tízmillió forintba kerül a Galerius Fürdő tetőszigetelése, s amíg ez nem készül el, addig nem lehet kinyitni a medenceteret. Idézik dr. Lengyel Róbert polgármester korábbi nyilatkozatát, amiben a fürdőépület kivitelezésére panaszkodik: „folyamatosan egyre több műszaki, építészeti problémával szembesülünk. A fürdő építése során (a jelenlegi állapotot alapul véve) finoman fogalmazva nem álltak a kivitelezők a helyzet magaslatán. Rossz és egyre romló állapotban van a létesítmény.”

A siófoki városvezető most arról ír, hogy az évek során a halaszthatatlan műszaki beavatkozások megtörténtek ugyan, de ezek csak „foltozások” voltak:

„Érkeztek is jelzések a Balaton-Parti Kft., illetve a fürdő vezetője részéről arról, hogy gondok vannak az épülettel, a gépészettel, csak épp egy komoly, megalapozott írásos szakértői véleményt nem tett soha senki az asztalra arról, hogy valójában mi is lehet és milyen mértékű a probléma ott. Végül úgy döntöttem, ideje végre ebben a dologban is tisztán látnom. Abban állapodtam meg a fürdőt üzemeltető Balaton-Parti Kft. vezetésével, hogy kérjenek fel hozzáértő szakembereket, vizsgáltassák át az épületet, alkossanak egy tiszta képet arról, mivel állunk szemben, mire készüljünk a közeli jövőt illetően, azaz, nézzünk szembe a nehézségeinkkel. Nos, a szakértői munka elkészült és a közel 50 oldalnyi műszaki szövegből igyekeztem kihámozni a lényeget.

Lesújtó, döbbenetes és felháborító. Az egészet már a legelején, azaz a tervezésnél elbaltázták, amire a slendrián kivitelezés meg csak rátett még vagy két lapáttal. Most úgy tűnik, az egész épület szellőztetési rendszere rosszul tervezett, ennek megfelelően rosszul kivitelezett. A megfelelő szellőzés hiánya okán például az alagsori gépészti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt páradús, szellőzetlen levegő kikezdte, vagy már teljesen tönkre is tette” – sorolja a gondokat a polgármester.

A városvezető szerint a mostani részleges nyitás lehetővé tevő probléma mögött az áll, hogy a tervtender anno nem határozta meg azt, hogy a fokozott pára és egyéb terhelésnek kitett fürdőépület tetőszigetelését milyen anyagokból kell megcsinálni. „A tető és álmennyezet közötti, silány alapanyagokból elkészített szigetelő réteg mára teljesen szétrohadt és csak úgy javítható, ha kívülről az egész tetőszerkezetet megbontjuk. És, hogy ez mibe fog most nekünk majd kerülni? Egyelőre bele sem merek gondolni, a szakemberek beárazzák és meglátjuk. Sok tízmillió alatt egészen biztosan nem fogjuk megúszni És ez csak a tető szigetelése lesz. Mindaddig, amíg a tetőt nem tesszük rendbe, a szoláriumok és szaunák működhetnek, de a medencék semmiképp” – idézik a polgármestert.