• A rövid válasz erre az, hogy igen, már ismét lehet babaúszásokat is tartani, sok fürdőben el is kezdődtek az órák.

  • Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ több szabályt, illetve javaslatot is megfogalmazott ennek kapcsán.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által készített tájékoztató szerint már lehetőség van a babaúszások megtartására is a fürdőkben, uszodákban. Tekintettel arra, hogy általában babaúszásnál a szülő egyidejű jelenléte is szükséges a medencében, ezért a szülők figyelmét felhívják arra, hogy kizárólag védett személy kísérheti a babát a foglalkozásra.

A fürdőlátogatás általános szabályaihoz hasonlóan a koronavírus elleni védettséget kizárólag védettségi igazolvány (vagy mobilalkalmazás) bemutatásával lehet igazolni. A helyszín üzemeltetője vagy vezetője, illetve az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja köteles ennek ellenőrzésére és annak hiányában a belépés megtagadására.

Az NNK szerint tekintettel kell lenni arra, hogy a babák a legérzékenyebbek a fürdővízzel közvetített megbetegedésekre, amelyek leggyakrabban a víz nyelése révén alakulhatnak ki, illetve nem szobatiszta gyermekek fürdése esetén a széklet eredetű szennyezés még úszópelenka használata mellett sem zárható ki.

Ezért az NNK az alábbi közegészségügyi szempontok figyelembe vételét javasolja szervezett csecsemőúszás és kisgyermekek gyógyászati foglalkozásával kapcsolatban:

  1. Kizárólag vízforgató berendezéssel működő medencében végezhető a foglalkozás; kisgyermekek fürdőzése gyógymedencében, gyógyászati célú medencében, részben vagy teljesen gyógyvízzel/termálvízzel töltött medencében, masszázsmedencében tilos.
  2. Nem szobatiszta gyermekek a fürdési célú létesítménybe kizárólag erre a célra kialakított vízzáró pelenkával vihetők be felnőtt ellenőrzésével.
  3. Csecsemőúszás és kisgyermekek gyógyászati foglalkozása más fürdővendégektől térben vagy időben elkülönítetten végezhető.
  4. A foglalkozás előtt és után, a többi fürdőző medencébe engedése előtt a medence vizét egyszer teljesen át kell forgatni.
  5. A fürdővíz hőmérséklete 29-32 Celsius-fok közé kell, hogy essen.
  6. A levegő hőmérséklete nem lehet alacsonyabb 27 Celsius-foknál.
  7. A bakteriológiai megfelelőség biztosítása és az egészségre ártalmas fertőtlenítési melléktermékek mennyiségének minimalizálása érdekében a fertőtlenítőszer koncentrációját minden foglakozás megkezdése előtt ellenőrizni kell.
  8. A csecsemőúszás során a csecsemő, a felügyelő felnőtt kísérőn és a foglalkozás vezetőjén kívül a medencében más személy nem tartózkodhat. Egy csecsemőt egy felügyelő felnőtt kísérhet, és minden csecsemőhöz tartoznia kell felügyelő felnőttnek. A csecsemőúszás során a medencében tartózkodók létszáma nem haladhatja meg az adott medence egyidejű befogadóképességének 50 százalékát.