• Összesen 24 új, vagy módosított engedélyt adtak ki 2021-ben a gyógyvíz elnevezés használatára.

  • Akad olyan fürdő, ahol az összes kútjuk vize új minősítést kapott.

2021 folyamán az illetékes kormányhivatal több gyógyvíz minősítést is kiadott. Ezek egy része teljesen új engedélynek számított, de jó néhány esetben olyan kutak vize kapott friss minősítést, ami már korábban is megfelelt a kritériumoknak.

A 24 darab új, vagy módosított minősítés közül a legtöbbet, 6-ot Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében adták ki, majd Baranya és Budapest következett 5, illetve 4 új gyógyvizes engedéllyel. Kettő-kettő új minősítés Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyei gyógyvizekről szólt. Egy-egy új engedélynek pedig Pest, Somogy és Vas megyei fürdők örülhettek.

A szabolcsi elsőség annak köszönhető, hogy a meglévő nyíregyházi gyógyvizes kutak közül 6 esetében kaptak módosító engedélyt. Ehhez hasonlóan mind a négy harkányi gyógyvizes kút szintén új engedélyt kapott.

Budapesten ivókúrához használt gyógyvizek kútjai (Ferenc József és Hunyadi János) kaptak új engedélyt. Szintén új engedélyt kapott a somogyi Buzsákon a csisztafürdői B-16-os kút (a K-12-es kútjuk eddig is gyógyvizet adott). Dávodon a K-50-es kút már 2008 óta gyógyvizet adott, de tavaly új engedélyt kaptak. Előbbihez hasonló volt a helyzet Siklóson, Tápiószentmártonban, a tiszakécskei István kút esetében, valamint Tiszaörsön is.

Makón az 1-es kút 1988 óta gyógyvizesnek számít, de 2021-ben szintén új engedélyt kaptak. Mórahalmon egy új kút révén ötre nőtt a gyógyvizes kutak száma. A Vas megyei Szelestén pedig tulajdonosváltás miatt adtak ki módosító engedélyt a K-5-ös gyógyvizes kútra.

A gyógyvíz minősítés megszerzése egyébként nem pusztán formaság. Orvosi vizsgálatokkal kell igazolni egy-egy víz gyógyhatását. Az illetékes hatóság – jelenleg kormányhivatal – ezeket megvizsgálja, majd ez alapján adja ki az engedélyt a gyógyvíz cím használatára.

Aquarius élményfürdő Nyíregyháza

Érdemes azt is tudni, hogy pusztán a gyógyvíz megléte miatt egy fürdő még nem lesz gyógyfürdő, utóbbit ugyanis egy ettől teljesen különálló eljárásban kell kezdeményezni. Csak egy példa: a buzsáki Csiszta Fürdő ugyan immár két olyan kúttal is rendelkezik, amelyek gyógyvizet adnak, viszont maga a fürdő hivatalosan nem számít gyógyfürdőnek.