• Egyszerűen kivitelezhető kiegészítő terápia lehet a különféle légúti problémák esetében a sós vízzel történő gőzölés.

  • Sokat enyhíthet ugyanis a panaszokon a sós víz nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő hatása.

A sós víznek külsőleg számos kedvező tulajdonsága ismert. Elég csak arra gondolni, hogy a magas sótartalmú gyógyvizeknek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő ereje. Ugyanakkor ezeknek a vizeknek a kedvező hatása belélegezve, inhalálva is érvényesül.

Nem véletlen, hogy néhány fürdőben – például Bükkszéken – sós vizes inhalatóriumot is kialakítottak. Sokan pedig otthon is használják a Salvus gyógyvizet arra, hogy egy speciális készülék révén inhalálják a gyógyvizet.

Megoldható azonban mindez kevesebb macerával is, szimpla konyhasó révén és még speciális porlasztókészülék sem kell hozzá. Még jó néhány évvel ezelőtt egy német tüdőgyógyász, dr. Dieter Köhler hívta fel a figyelmet egy egyszerű módszerre, a sós vizes gőzölésre. Az ajánlása szerint ehhez egy liter vizet kell felforralni, majd ebben három-négy púpozott teáskanál sót elkeverni. Amint már nem bántóan forró a gőz, akkor kezdődhet a sós vízgőz óvatos belélegzése az orron keresztül, amit hat percen át kell végezni.

Mire jó ez? A nátha, köhögés, torokfájás kiegészítő kúrájaként ajánlotta a szakorvos. Ráadásul azt is megemlítette, hogy vírusos eredetű problémáknál a sós gőzölés révén a betegek sokkal kisebb valószínűséggel adják tovább a fertőzést. A gőzölés hatása ezen a téren legalább hat órán keresztül érvényesül.

sós vizes gőzölésEgyébként tavaly nyáron publikáltak egy lengyel kutatást is, ami azt vizsgálta, hogy a gyógyvizes inhalálás valóban enyhíti-e a légúti betegségek tüneteit. Ebben arra jutottak, hogy – többek között – a sós gyógyvizek esetén is igazolt ennek a hatékonysága. A sós víznek ugyanis kiemelkedő a nyálkaoldó, gyulladáscsökkentő tulajdonsága. Allergiás nátha esetén csökkenti az orrfolyást. Visszatérő vírusos és bakteriális fertőzéseknél segít helyreállítani a károsodott gyulladásgátló mechanizmusokat, gátolja az orrváladék túlzott újraképződését, enyhíti a köhögést.