Egy brit orvosi lap, a British Medical Journal friss publikációja szerint összefüggést találtak a szoláriumozás és a megnövekedett bőrrákos esetek között. A kutatók szerint az összes Európában diagnosztizált melanómás megbetegedésnek nagyjából az öt százaléka a szolárium használatára vezethető vissza.

A kutatóorvosok elemzése szerint a mesterségesen barnulást előidéző készülékek használata mintegy 20 százalékkal növeli meg a rákos bőrelváltozások kialakulásának esélyét – különösen a 35 év alattiaknál. A kutatás készítői ezért azt javasolják, hogy vezessenek be szigorításokat legalább a 18 év alattiak szoláriumhasználatára. A melanóma előfordulása a fehér bőrű populációban 40 év alatt háromról hét százalékra emelkedett.

Sajnos a felmérés nem tér ki arra, hogy a szoláriumba járó bőrrákosok aránya mennyivel nagyobb a teljes populáción belüli szolizók arányával. Valamint arra sem, hogy a szoláriumot használók közül mennyien voltak azok, akik túlzásba vitték a mesterséges barnulást. Más kutatások ugyanis éppen arra hívják fel a figyelmet, hogy éppen a kevés (akár mesterséges) napfényen tartózkodás, és az ennek révén kialakuló alacsony D-vitamin szint felelős a bőrrákos megbetegedések megemelkedett számáért.