• Augusztus után idén még nagyjából két hónapunk van arra, hogy természetes módon D-vitaminhoz jussunk, érdemes ezt az időszakot kihasználni.

  • A napfény hatására termelődő D-vitaminnak ugyanis több előnye is van a táplálékkiegészítőkkel bevitt vitaminhoz képest.

Amennyiben tehetjük, akkor érdemes a termálfürdők szabadtéri medencéit választanunk a novemberig hátralévő időszakban. A napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin ugyanis egyrészt ingyen van, megspórolható a D-vitamint tartalmazó tabletták, vagy kapszulák vásárlása. Másrészt a szakirodalom* szerint az ingyenesség mellett még további előnyei is vannak a napsugárzás hatására termelődő D-vitaminnak.

Azon a szélességi körön, ahol Magyarország található, november elejétől február végéig olyan szögben érkezik a napfény, ami már nem serkenti a D-vitamin termelődését a bőrben. Mindezt még fokozza, hogy ezen időszak esik egybe a gyakoribb felhős és ködös napokkal, valamint az emberek ilyenkor melegebben öltöznek, így a bőrüket amúgy is alig éri napfény.

A szervezetbe a táplálékkiegészítők formájában bevitt D-vitaminhoz képest a napsugárzásnak több előnye is van:

1. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok szerint kizárólag a tabletták szedésével jóval nehezebb és lassabb elérni a megfelelő D-vitamin szintet a vérben.

2. A napfény hatására létrejövő D-vitamint nem lehet túladagolni. A szervezet a bőr barnulásán keresztül szabályozza a túlzott D-vitamin bevitelt. Azonban a tablettás pótlás során extrém nagy adagok esetén túladagolás lehetséges.

3. A bőrben termelődő D-vitamin legalább kétszer olyan hosszú ideig tárolódik a szervezetben, mint a táplálékkal bevitt D-vitamin.

4. Amikor a testet éri a napfény, a D-vitamin mellett legalább négy-öt olyan más vegyület is keletkezik, amelyeket táplálékkiegészítőkből nem lehet pótolni.

5. Ezen felül a napfény javítja a hangulatot és hozzájárul a cirkadián ritmus helyes beállításához.

(* Felhasznált irodalom: Michael F. Holick: A nélkülözhetetlen D-vitamin)

Berekfürdő gyógyvizes medence

Illusztráció: szabadtéri gyógyvizes medence a Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdőben

A kénes gyógyvizek egyik különleges hatásáról itt olvashat.