Aki a kánikula elől a strandra menekül, az most jelentősen megnövelheti szervezete D-vitamin ellátottságát. Van viszont jó néhány tévhit is a napozás hatásával kapcsolatban.

A következő napokban valószínűleg még a megszokottnál is többen próbálják a strandfürdőkben átvészelni a meleget. S nem mellesleg sok olyan ember is kimozdul a lakásból, aki amúgy keveset tartózkodik a szabadban és ritkán jár strandra. Ennek pozitív vetülete, hogy a szervezete némi természetes D-vitaminhoz jut. A rossz oldala viszont az, hogy aki eddig a bőrét nem szoktatta a napsütéshez, az gyorsan leéghet. Utóbbi kerülendő, hiszen jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának a kockázatát. Másrészt viszont a mértékletes napozás fontos (lenne) a szervezet számára, hiszen a legújabb kutatások szerint az ennek révén elért megfelelő D-vitamin-szint véd számos súlyos betegség kialakulásától. Ugyanakkor több tévhit is él a D-vitamin és a napozás kölcsönhatásával kapcsolatban. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat.

napsütés

– A D-vitamin napozással történő előállítása szempontjából a legideálisabb a kora délelőtti és a késő délutáni időszak.

– A leégés elkerüléséhez ez jó tipp lehet, viszont a D-vitamin képződését nem segíti. Az említett időszakokban már nem tud túl sok D-vitamint előállítani a bőr a napfény révén. A D-vitamin előállítás szempontjából a legjobbnak a 12 és 14 óra közötti időszak számít. Viszont ebben az idősávban észnél kell lenni, mert ahogy korábban említettük, könnyen leégés lehet a napon tartózkodás vége.

– Napozással, akár túl is adagolható a D-vitamin.

– A napozással, sőt a szoláriumozással, vagy UV-B lámpa használatával a bőrben termelődő D-vitamint nem lehet túladagolni. Egyébként táplálékkiegészítő formájában sem egyszerű. Az öt hónapon át, igen nagy dózisban, napi 10 000 NE D-vitaminnal kezelt férfiaknál semmilyen mérgezési tünetet nem észleltek.

– Napozás után nem szabad egyből zuhanyozni, mert akkor nem tud felszívódni a bőrből a D-vitamin.

– Ettől szerencsére nem kell tartani, a D-vitamint nem lehet lemosni, hiszen az a bőr sejtjeiben termelődik.

– Kölcsönhatásba léphet a D-vitamin a szedett gyógyszerekkel.

– Nem lép fel kölcsönhatás, még olyan esetben sem, amikor mesterséges úton, tehát tabletta, vagy cseppek formájában történik a D-vitamin bevitele. Illetve egyes gyógyszerek, görcsoldók, a prednizolon tartalmú készítmények gyorsítják a vérben lévő D-vitamin lebomlását, ezért ezeknél külön figyelmet kell fordítani a megfelelő D-vitamin bevitelre.

(Felhasznált irodalom: Michael F. Holick – A nélkülözhetetlen D-vitamin című könyv)

Arról, hogy melyik az a 10 betegség, ami D-vitamin-hiányt okoz, ide kattintva olvashat.