• Idén volt a megnyitásának 43. és a bezárásának a tizedik évfordulója.

  • A fürdő egy része a Csillaghegyi Fürdő új uszodaterében él majd tovább.

Az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda 1974 őszén nyitotta meg a kapuit és 33 évnyi működés után 2007-ben zárták be. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-hez tartozó létesítmény vendégszáma a 2000-es évek elejére rendkívüli módon visszaesett. Ezzel párhuzamosan pedig horribilis veszteséget produkált, 2006-ban már 170 millió forintos mínusszal zárták az évet.

A fürdőnek soha nem volt saját termálkútja, a melegvíz-ellátást a Széchenyi Gyógyfürdőből oldották meg egy 6 kilométer hosszú vízvezeték segítségével. Ez egyébként akkoriban nagyon modern vezetéknek számított, a 74 Celsius-fokos termálvíz az út során csak 12-15 Celsius-fokot hűlt.

 

A távvezeték üzemeltetése azonban szintén nem volt olcsó, ráadásul 2007-re már ez is felújításra szorult volna, ahogy maga a fürdőépület is, amivel igen komoly statikai gondok adódtak.

Újpesti fürdő 1974A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. évek óta próbálkozott az épület értékesítésével, de eddig nem jártak sikerrel. Ráadásul az őrzés, az értékcsökkenés és az építményadó miatt még bezárt állapotában is évi tízmillió forint veszteséget termelt a szebb napokat is látott uszoda. Tavaly jelentették be, hogy lebontják a fürdőt. Azt nem tudni, hogy mi épül majd a helyén.

Az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda egyik része viszont tovább fog élni egy másik fürdőben. A Barcsay Jenő Kossuth-díjas grafikus által készített – az uszoda falát borító – híres mozaikot ugyanis elszállították. Hamarosan a megújuló Csillaghegyi Fürdőben állítják fel újra, annak is az uszodaterében.

A hatalmas épület bontásáról a napokban két videót is feltöltöttek a YouTube-ra. Ezeket itt tudja megnézni:

Fotó: Fortepan / Kádas Tibor