• A kormány 140 milliárd forinttal két új pályázatot indít a vidéki településeknek az energiahatékonyság növelése és a turizmus fejlesztése érdekében.

  • Erről Varga Mihály pénzügyminiszter számolt be.

A pénzügyminiszter Facebook oldalán megjelent poszt szerint a teljes pályázati keret 140 milliárd forintot tesz ki. Ezen belül az energiahatékonysági pályázat 51 milliárd forintos keretéből az önkormányzati tulajdonú intézmények megújuló energiaforrásokra állhatnak át, fejleszthetik energiagazdálkodásukat, felújíthatják épületeiket.

A turizmusfejlesztési pályázaton 90 milliárd forinttal segítik a helyi turisztikai látványosságok, épített és természeti örökségek, valamint gyógyfürdők fejlesztését – jegyezte meg Varga Mihály. Arra is kitért, hogy a beruházások munkahelyeket teremtenek a vidéki térségekben és hosszú távon erősítik a helyi gazdaság teljesítményét.

Ezen felül a közelmúltban zárult egy strandfejlesztési pályázat is. A gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban keretében megvalósuló program célja a Duna és a Tisza folyók magyarországi szakaszán lévő szabadvízi strandok, valamint a Balaton, a Tisza-tó és a Velencei-tó engedéllyel rendelkező természetes fürdőhelyeinek fenntartható fejlesztése. Ez az üzemeltetés körülményeinek javításával, a turisztikai vonzerő és a versenyképesség növelésével érhető el.

strand Balaton nyár

A 3 milliárd forint értékű európai uniós forrásból az a strandpályázat lesz támogatható, amely a pályázati elvárásoknak megfelelő fejlesztést tűz ki célul, és a természetes fürdőhelyek országos hálózatába is bekapcsolódik.