• Veszprém megye nem túl gazdag gyógyvizekben és gyógyfürdőkben.

  • Minősített gyógyvízből csak egy, gyógyfürdőből pedig kettő van a megyében.

Geológiai okokból Veszprém megye döntő részén nem lehet könnyen kinyerhető termálvízbázisra számítani. Hasonló okokból olajat sem rejt a föld, így abban sem lehetett reménykedni az elmúlt évtizedekben, hogy egy félresikerült kőolajkutatás közben esetleg mégis csak termálvízre bukkannak. Vannak olyan megyék – például Hajdú-Bihar – ahol szinte egymást érik a kisebb-nagyobb termálfürdők, Veszprém megyében nem ez a helyzet.

Persze ott van Veszprémnek a Balaton, aminek a vizét régen gyógyhatásúnak tartották. Balatonalmádiban egy időben Kneipp kúraközpont is működött, Balatonfüreden pedig a savanyúvíz-forrásokat használták régóta a legkülönfélébb gyógykezelésekhez.

Balatonfüreden található a megye egyik gyógyfürdője, de nem olyan, amire a legtöbben a „gyógyfürdő” kifejezés kapcsán gondolunk. A gyógyfürdő ugyanis – a közvélekedéssel ellentétben – nem azt jelenti, hogy az adott helyen gyógyvizes medencék találhatók, hanem azt, hogy vízgyógyászati kezeléseket végeznek (nem is feltétlenül gyógyvízzel). Márpedig Balatonfüreden, az Állami Szívkórházban a rehabilitáció során hidroterápiás kezeléseket is alkalmaznak, s ennek kapcsán kapták meg 1933-ban(!) a gyógyfürdő címet.

Balatonfüred Szívkórház gyógyfürdőA megye másik gyógyfürdője Pápán található. Ez már olyan gyógyfürdő, amire a szó hallatán gondolni szoktunk. A településen az 1960-as években találtak termálvizet, azonban erre alapozva csak 2003-ban adtak át egy termálfürdőt. A Várkertfürdőben található termálvíz 2007 őszén kapott gyógyvíz minősítést, amit 2018-ban megerősítettek. Maga a fürdő pedig 2008 óta viselheti a gyógyfürdő titulust.

Pápai termálfürdő termálmedenceAnnak idején egyébként 157 csípő-, gerinc- és térízületi betegségben szenvedő páciensen tesztelték a pápai termálvíz hatását. Az állapotukat közvetlenül a kúra után, majd három hónap elteltével is felmérték az orvosok és döntő többségüknek jelentősen enyhültek a fájdalmaik. Azóta pedig fürdőgyógyászati kezelések is elérhetők Pápán, akár a társadalombiztosítás támogatásával is.