• 95 évvel ezelőtt ezen a napon tört fel Hajdúszoboszlón a termálvíz, ami rövid idő alatt gyökeresen megváltoztatta a település életét.

  • Kis mezővárosból néhány év alatt az ország egyik legkedveltebb fürdőhelyévé vált Hajdúszoboszló.

Egy országos szénhidrogén-lelőhely keresési program keretében már az 1910-es években kijelölték Hajdúszoboszlót, mint potenciális kutatási helyszínt. A tényleges munka azonban csak lassan kezdődött el és végül 1924-ben került rá sor. A legendás geológus, Pávai Vajna Ferenc azonban a helyszínre érkezve leállította az első kutatófúrást és úgy helyszínt javasolt: Hajdúszoboszló Bánomkert nevű településrészét.

Az újból elkezdett kutatófúrás nem hozott gyors eredményt, de végül több mint 300 napnyi fúrást követően, 1925. október 26-án, 1090 méter mélyről forró termálvíz és földgáz tört fel. Az akkori településvezetők egyből sejtették, hogy az álmos mezővárosnak számító Hajdúszoboszló életében jelentős fordulatot hozhat a termálvíz, ezért rögtön a víz gyógyászati célú felhasználásában és fürdőépítésben gondolkodtak. Két hónappal később már egy tudományos összejövetelen részletezték a szoboszlói termálvíz feltételezett kedvező hatásait.

Időközben a lakosság a gyakorlatban is tesztelni kezdte a víz hatását. A termálkúttól a bánomkerti libalegelőn át egy vízelvezető árkot ástak a Kösely-patakig. Első körben a környéken lakó asszonyok örültek meg a gőzölgő vizű csatornának és kijártak a partjára mosni. Állítólag már ők is felismerték, hogy a reumatikus panaszaik enyhültek a termálvizes mosásokat követően.

1926 nyarára már olyannyira híre ment a szoboszlói termálpataknak, hogy melegebb napokon ezrek jártak ide fürdőzni. Már csak ezért is egyre inkább sürgetővé vált a fürdőépítés. Végül magát a fürdőt – ami nyilván akkor még nyomaiban sem emlékeztetett a mai hatalmas fürdőkomplexumra – 1927. július 26-án nyitották meg.

Ettől kezdve Hajdúszoboszló évről évre népszerűbb úti céllá vált, amit a fürdő folyamatos fejlesztésének és a kitűnő hajdúszoboszlói gyógyvíznek köszönhettek. 1927-ben 28 ezer vendéget fogadott a fürdő, egy évvel később már 93 ezren látogattak el a fürdőhelyre, az egymilliós vendégszámot pedig 1969-ben lépték át.

Ilyen volt a fürdő 1930-ban a Fortepan egyik fotója szerint:

Hajdúszoboszló fürdő 1930A 80-as, 90-es évek fordulóján:

Hajdúszoboszló Omega medence 80-as évekManapság:

Hajdúszoboszló Gyógyfürdő gyógymedence