Gyógyhely minősítést kapott a Baranya megyében található Szigetvár, ahol ettől a turizmus felfutását és új beruházásokat várnak.

  • 2007-ben újult meg a Szigetvári Gyógyfürdő.
  • 2011 őszén döntötték el, hogy kezdeményezik a gyógyhellyé nyilvánítást.
  • Élményfürdőt nem akartak építeni, mert abból sok van a környéken.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a helyi gyógyfürdőt, a szigetvári várat, valamint a vár parkját is magában foglaló, 15 hektáros területet minősítette gyógyhellyé. Ezzel Szigetvár lett Magyarország 18. gyógyhelye, a dél-dunántúli régióban pedig a második, hiszen a környéken eddig csak Harkány rendelkezett ezzel a címmel.

A Szigetvári Gyógyfürdő a jelenlegi formáját 2007-ben, egy 1,2 milliárd forintos beruházás révén nyerte el. A fürdőt jelenleg évi 120-150 ezer vendég látogatja, a város vezetése a minősítés megszerzése után ennek a további növekedésére számít. A szigetvári gyógyvíz bizonyítottan alkalmas mozgásszervi betegségek, csontritkulás, pajzsmirigy-problémák, nőgyógyászati gyulladások kezelésére. A termálfürdőben a közeljövőben átadnak egy sószobát és tervezik a szaunarészlegük bővítését is.

Szigetvári Termálfürdő (fotó)Egy képviselő-testületi jegyzőkönyv szerint 2011 őszén határozta el a városvezetés, hogy kezdeményezik a fürdő és környékének gyógyhellyé nyilvánítását. Akkor egyébként két turisztikai fejlesztési tervet vázoltak fel az előterjesztésben. Az egyik a strandfürdő élményfürdővé alakítása lett volna, azonban úgy látták, hogy az orfűi aquapark és a kaposvári fürdő miatt ezen a téren már jelentős a verseny a közvetlen környezetükben.

A városvezetés inkább a gyógyászati szolgáltatások fejlesztése mellett tette le a voksát. Az akkori tervek szerint a gyógyhellyé minősítéstől a turizmus fellendülését, a fürdőn kívüli turisztikai attrakciók látogatottságának a növekedését, és a gyógyászati profilhoz kapcsolódó beruházások elindulását várták. Ráadásul a gyógyhelyek számára várhatóan több pályázati forrás is meg fog nyílni a közeljövőben.

Arról, hogy miért előnyös egy településnek a gyógyhelyi minősítés és, hogy milyen kritériumai vannak, ide kattintva olvashat.