Amint végeznek a termálkút kitisztításával, elkezdődhet a tapolcai strandfürdő építése. Sümegen szintén termálvízre alapozva építenek egy tanuszodát. Mindkettő jövő nyárra készülhet el.

Veszprém megyében jelenleg egyetlen termálfürdő működik, méghozzá Pápán. A jövő évben viszont két újabb veszprémi településen nyílhat termálvizű fürdő. Mindkét beruházás aktuális állásáról a Napló közölt részleteket. A mára teljesen leromlott állagú, 2007-ben bezárt tapolcai strandfürdő teljes újjáépítéséről még januárban írtunk. Akkor úgy tűnt, hogy még tavasszal elkezdődnek a munkálatok és a fürdőzők már nyáron birtokba vehetik a régi-új létesítményt.

Tapolca városA Napló cikke szerint viszont jó egy évet csúszik a beruházás. Jelenleg a régi termálkút felújítása zajlik. Mint kiderült, a benne lévő béléscsövek nagyon rossz állapotúak, ezért ezeket cserélni kell, de előtte ki is kell tisztítani a kutat. A tisztogatás, felújítás után 40 Celsius-fokos termálvizet tudnak majd kinyerni a 700 méter mély kútból.

A leendő fürdő megépítésére már kiírták a közbeszerzést. Amennyiben a kivitelező még idén el tudja kezdeni az építkezést, akkor akár már május végére megnyithat a strandfürdő. A létesítményben várhatóan ülőmedence, csúszdás élménymedence és gyermekmedence is lesz. Később pedig egy tanuszoda építését is tervezik. A tapolcai strand újjáépítése körülbelül 350 millió forintba kerül, amit az állam, illetve az önkormányzat finanszíroz.

A tapolcaihoz hasonló fázisban van a leendő sümegi fürdő is. A kisvárosban az egykori strand területén szeretnének tanuszodát építeni. A napokban befejezett vizsgálatok szerint ehhez megfelelő a terület alatt lévő termálvíz. A nyáron nyitott, télen fedett, 33 méteres úszómedence felépítése 148 millió forintba kerül. Az építkezést még idén szeretnék elkezdeni, hogy jövő nyáron már lehessen használni a medencét. Terveznek egy második ütemet is Sümegen, aminek keretében élményfürdő is épülne a tanmedence mellé.