• A lepencei fürdő régi medencéit az eredeti helyükön építenék újjá, a felújításuk ugyanis nem lehetséges.

  • A kaszkádos íveket mindenképpen az eredeti formájában tartanák meg.

  • Az új fürdőegység lényegében a kaszkádos medencék „talapzata” lenne.

A 2007-es bezárásáig – 30 éven át – Visegrád egyik kedvelt turisztikai attrakciójának számított a domboldalra épített lepencei strandfürdő. Az egykori fürdőt az utóbbi években inkább csak kalandvágyó youtuberek keresték fel, de szerencsére már konkrét tervek is vannak a strand felújítására.

A terület tulajdonosa már 2020-ban felvázolta terveit a Termál Online-nak. Ennek a lényege, hogy egy zárt fürdőrészt is kialakítanak a felújítás során, így egész évben üzemelni fog a létesítmény. Korábban 2023 végi nyitási céldátumról lehetett hallani, remélhetőleg ez tartható lesz.

Idén januárban egy építészeknek szóló szakmai konferencián került szóba a lepencei fürdőfejlesztés. Benke Róbert, a BORD Építész Stúdió egyik alapítója, cégvezető partnere tartott előadást a visegrádi fürdő felújításáról. Nekik már jelentős tapasztalatuk van a nagy múltú strandfürdők modernizálása terén, hiszen a BORD készítette a 2020-ban átadott debreceni Aquaticum Strandfürdő terveit is. Ez utóbbi építészeti szempontból az ország legkülönlegesebb szabadtéri fürdői közé tartozik.

Benke Róbert – a lejjebb görgetve megtekinthető – előadásában elmondta, hogy a projekt kapcsán felkeresték a lepencei strand tervezőjét, Zsuffa Andrást is. Az ő nevéhez fűződik többek között a Miskolctapolca Strandfürdő emblematikus kagylómedencéjének tervezése is.

Számos kihívás adódott a lepencei tervek készítése kapcsán. Ezek közé tartozott, hogy a korábbi régészeti feltárások miatt nagyon megváltozott a hegyoldal kialakítása a 40 évvel ezelőtti helyzethez képest. Ezen felül számos olyan terület is akadt az egykori strandon, ami nem beépíthető.

Mindenképpen szerették volna megőrizni a régi fürdő értékeit, ezen belül is elsősorban a különleges – felbukkanó forrásvizet idéző – kaszkádos medencecsoportot. Ezért arra jutottak, hogy a kaszkádos íveket úgy kezelik, mintha egy szobor lenne, az új fürdőegység pedig lényegében ennek a talapzata lesz.

Lepencefürdő Visegrád Bord látványterv

A régi úszómedencét, a gyermekmedencét és a kaszkádos medencét a korábbi helyén építik újjá. Ezeknek a felújítása ugyanis már nem lehetséges. Magukat a kaszkádos íveket viszont az eredeti formájában őriznék meg. Volt egy támfalba épített gőzkabin a fürdőben, ezt szintén megtartanák. Az ez alatti szinten kapnának helyet a kezelőhelyiségek, valamint az étterem. A legalsó szinten pedig öltözők, pihenőterek, szaunák és egy beltéri medence lenne.