• Közel 200 millió forintos saját költségvetésből geotermikus energia hálózatot épített ki a Zalakarosi Fürdő.

  • A rendszer ünnepélyes avatására 2023. szeptember 8-án került sor.

  • A D6-os termálkút vizét használják fel a gázenergia kiváltására.

A több mint 2000 méter mélyről feltörő 96 Celsius-fokos víz ez idáig 40 méter mélységben hideg vízzel történő hűtéssel jutott a földfelszín fölé. Az új rendszer kialakításával utóbbi mélységben – egy speciális szer hozzáadásával – meggátolják a vízkő kicsapódását, s ezzel együtt elérik azt, hogy a víz 85-90 Celsius-fokosan érkezzen meg.

Egy hőcserélőn keresztül már lágy víz kering a kiépített rendszerben, amely a kazánra történő csatlakoztatásával biztosítja az épületek fűtését. Az energiahálózat 200-250 ezer köbméter gáz kiváltására alkalmas.

Az új rendszer átadóünnepségén Végh Andor, a Zalakarosi Fürdő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a begyűrűzött energiaválság megoldása a fosszilis energiáktól való függetlenedés. A geotermikus energia korlátlan és folytonos energianyereséget jelent, vele születhet újjá a Zalakarosi Fürdő. A vezérigazgató megköszönte az elődei munkásságát, hiszen az általuk épített biztos alap tette lehetőévé ezt a beruházást. A köszönet a tulajdonosi szervezetnek és a fürdő valamennyi kollégájának is járt, hiszen a támogatásuk és együtt gondolkodásuk segítette a projekt kivitelezését.

Novák Ferenc, Zalakaros város polgármestere megfogalmazása szerint a páratlan gyógyvíz milliókat gyógyított már meg és most a gázenergia kiváltására használják. A környezettudatosság és fenntarthatóság kiemelt fontossággal bír a jövő tekintetében.

Juhász Szabolcs a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója is méltatta a fejlesztést. Dr. Pál Attila a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke szerint Zalakaros élen jár az észszerű gondolkodásban, nem vár külső segítségre, ez a beruházás is híven tükrözi, hogy a városnak és a fürdőnek jövője van.

Nagy Bálint a térség országgyűlési képviselője sajnos egyéb elfoglaltsága miatt nem vett részt az eseményen, de levelében az írta, hogy példaértékű és jövőbe mutató a Zalakarosi Fürdő beruházása, amelyre az egész térség büszkesége lehet.

geotermikus fejlesztés Zalakaroson

A közelmúltban a zalakarosi gyógyvízből készült kozmetikumokat díjazták, amiről itt olvashat.