• A berettyóújfalui víz minősített gyógyvíz, a gyógyászati centrummal a gyógyfürdő minősítés megszerzése, s ezáltal egy új korszak elindítása a célunk – tudtuk meg Zámbori Pétertől, a Bihar Termálliget fürdőt működtető társaság ügyvezető igazgatójától.

  • A szakember elmondta azt is, hogy milyen további fejlesztési terveik vannak.

– Milyen éve volt 2022-ben a Bihar Termálligetnek?
– A tavalyi esztendőben csak a szabadtéri strand állt vendégeink rendelkezésére, hiszen a fedett fürdőrészleg felújítása, bővítése még zajlott. 50 ezer látogatója volt a strandfürdőnek, ez 13 százalékkal magasabb volt az előző évhez képest.

– Jellemzően egyébként kik adják a fürdő vendégkörét?
– Fürdőnket Berettyóújfalu lakosai, a környéken élők és a határ túloldaláról érkező vendégek látogatják. Utóbbiak látogatóink felét teszik ki, de volt olyan nap is, amikor vendégeink 83 százaléka Romániából érkezett.

– Március 3-án, ha egy medencével is, de újranyit a fürdő. Miért döntöttek a részleges nyitás mellett?
– Decemberig nyitva volt a kültéri gyógyvizes medence, a téli fagyok miatt zártuk be, most pedig az időjárás enyhülése és a törzsvendégek igénye miatt újra megnyitjuk ezt a medencét.

– Van-e esetleg már menetrendjük arra vonatkozóan, hogy a fürdő többi része milyen ütemezésben nyithat újra?
– A strandfürdőt terveink szerint több részletben nyitjuk újra, természetesen előbb a – 3 darab – termálvizes medencénket, majd a nyári szezon indulásakor hidegvizes medencéinket is megnyitjuk. A fedett fürdőrészleg nyitása a hatósági engedélyeztetési folyamattól is függ, amint lehetséges, a fürdőrészleget megnyitjuk az érdeklődők előtt.

termálmedence a Bihar Termálligetben

– Hozzávetőlegesen lehet tudni, hogy mikor várható a megújult és kibővített fedett fürdő átadása?
– A hatósági engedélyeztetési eljárást követően minden engedély birtokában tudjuk csak megnyitni a fedett részleget.

– Amikor megnyit majd az új fedett fürdő, akkor ott egyből minden szolgáltatás elérhető lesz? Tehát például a gyógyászati részleg is?
– Terveink szerint igen, azonban az engedélyeztetési eljárásoktól sok minden függ. A gyógyászati részleget a Gróf Tisza István Kórház fogja üzemeltetni, a kórház is elindult az ilyenkor szokásos engedélyeztetési folyamaton.

– Az előbb kérdeztem, hogy kik alkotják a tipikus vendégkörét a Bihar Termálligetnek. Ön szerint az új fedett fürdő ezt mennyire fogja megváltoztatni?
– A gyógyászati centrum olyan új szolgáltatást fog nyújtani, ami miatt nem kell 30-50 kilométert utazni a helyieknek, illetve a környékbeli települések lakóinak. A fejlesztéssel szinte egy új létesítményt kaptunk, amelyben a gyógyászat mellett az úszni tanuló diákok, a sportolni vágyók, illetve a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók is megtalálják majd a számításaikat.

A teljes komplexum a jövőben 5 beltéri medencével, szaunavilággal, gyógyászati centrummal és 6 kültéri medencével várja majd a vendégeket. A berettyóújfalui víz minősített gyógyvíz, cél a gyógyászat elindításával a gyógyfürdő minősítés megszerzése, s ezáltal egy új korszak elindítása. Terveink között lakókocsis kemping és egy négycsillagos szálloda kialakítása is szerepel a közeljövőben.

Bihar Termálliget szabadtéri medence