• A fűtési szezon vége óta nem hűl le eléggé a Csongrádi Termálfürdőbe érkező termálvíz.

  • Hamarosan megoldják a problémát, ami egyes vendégeket nem is különösebben zavar.

  • Időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek azért nem árt óvatosnak lenniük a túl meleg vízzel.

A termálfürdőkben a medencék hőfokának szabályozása nem mindig egyszerű feladat. Vannak olyan fürdők, ahol éppen csak eléri a feltörő víz hőmérséklete a 30 Celsius-fokot, ezért melegíteni kell a vizet. Máshol viszont pont a túl meleg termálvíz okoz problémát. Utóbbira a tavaly év végén átadott Csongrádi Termálfürdőben akadt példa, igaz ehhez egy tervezési baki is kellett.

A Délmagyarország újságírója járt utána annak a városszerte terjedő hírnek, hogy túl meleg a medencék vize. Egy vidám pilisvörösvári turistacsoportot talált a fürdőben, akik szerint tényleg szokatlanul meleg a víz, szerintük a 35 Celsius-fokos benti medence vize inkább 40 Celsius-fok lehet. Ugyanakkor túlzottan nem problémáztak ezen, többségük inkább kiment a kültéri medencébe, de olyan is volt, akinek tetszett a nagyon meleg termálvíz, ezért inkább maradt a forróságban.

Csongrádi GyógyfürdőCsongrádon kifejezetten meleg, 70 Celsius-fokos termálvíz tör fel. Ez lehetőséget teremt arra, hogy ne csak a fürdőben használják, hanem a környező társasházakat is ezzel fűtsék. A Délmagyarország cikke szerint a feltörő vizet első körben a távfűtő rendszerbe táplálják, majd onnan a fürdőbe érkezve már elviselhető hőmérsékletű. Azonban a fürdőfejlesztés során nem kalkuláltak kellő mértékben azzal, hogy a fűtési szezonon kívül túl forró víz érkezik a gyógyfürdőbe.

Kanalasné Donka Erika létesítményvezető a megyei napilapnak elmondta, hogy szerencsére van megoldás a problémára, rendeltek egy új hőcserélőt, ami megoldja a víz kellő hűtését. Addig is a vendégeknek várniuk kell, amíg lehűl a benti medence, vagy érdemes a kültéri medencéket választaniuk.

Csongrádi GyógyfürdőEgy évig tartó munkálatok után tavaly december 10-én nyitotta meg kapuit a megújult Csongrádi Termálfürdő. A kitűnő gyógyvizéről ismert fürdőben – többek között – 420 négyzetméteres élménymedence épült, fedett lett a tanmedence és új gyógyászati részleget adtak át.

Miért kell vigyázni a túl meleg vízzel?

A szervezet számára a legkevésbé megterhelő az úgynevezett indifferens (34-36 Celsius-fokos), vagy annál kicsit hűvösebb vízhőmérséklet. A forró (40 Celsius-fokos, vagy melegebb) vizű medencékben történő fürdőzéssel különösen az idősebbeknek és/vagy krónikus betegségben szenvedőknek érdemes csínján bánniuk. Ezeknél az ajánlott fürdési idő – már ha egyáltalán megengedett – maximum 10 perc.

A túlzottan meleg víz ráadásul kitágítja a vérereket, ami olyan mértékű vérnyomáscsökkenést is előidézhet hosszabb idejű fürdőzésnél, hogy akár el is ájulhat a fürdőző. Amennyiben tehát valaki bizonytalan abban, hogy számára milyen hőfokú medence megfelelő, akkor lehetőség szerint a hűvösebbet válassza.

A gyógyvizes medencék hőfokával kapcsolatos tudnivalókról további érdekességeket olvashat ide kattintva.