• A tóval együtt pedig az Európában csak a Nagyvárad környékén előforduló tündérrózsa és a vízben élő halfajok is veszélyben vannak.

  • Túl sok termálvizet használnak a környéken.

  • A nagyváradi polgármester feljelentené a felelősöket.

  • Egy közeli tóba mentették át a tündérrózsák egy részét.

Amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor teljesen eltűnhet a Püspökfürdőn (mai nevén Május 1. fürdőn) található termáltó. Hiába része a tó és környéke a Natura 2000 természetvédelmi övezetnek, a környékbeli jelentős termálvíz-kitermelés miatt leapadt a vízszint, ami a tündérrózsa és különleges hal- és csigafajok kipusztulásához vezet.

A nagyvarad.ro és a reggeliujsag.ro is arról ír, hogy az illetékesek tehetetlenségét látva Nagyvárad venné át a termáltó gondozását, amit mostanáig a Körösvidéki Múzeum kezelt. Az erdon.ro korábban arról is írt, hogy a nagyváradi polgármester jogi úton vonná felelősségre azokat, akik engedélyezték a termálvíz mértéktelen felhasználását a környéken.

PüspökfürdőA töketlenkedés egyébként nem erős szó a helyzet kapcsán, hiszen nem új keletű problémáról van szó. Már tavaly júniusban is arról írtunk, hogy a hatóságok nem voltak urai a helyzetnek. A tó vízhozama lecsökkent, befagyott a korábbi télen és emiatt már akkor kipusztulóban voltak a nílusi tündérrózsák. A lenti videót pedig, – ami ugyanezzel a problémával foglalkozik – még 2013 januárjának első napjaiban töltötték fel a YouTube-ra.


A videón elhangzik, hogy a hatóság a vízszint csökkenése miatt akkoriban bezáratott néhány illegális termálkutat. Viszont a szakemberek ezt már akkor is kevésnek találták. Szerintük jelentősebb korlátozásra lenne szükség, illetve a fűtésre használt termálvíz esetén kötelezővé kellene tenni a használt víz visszasajtolását.

Magát a nílusi tündérrózsát egyébként a Nagyváradi Állami Egyetem biológusai megmentették, ugyanis a növényeket áttelepítették a kiapadt tóból Félixfürdőre. A nagyvarad.ro ennek kapcsán arról írt, hogy a hatóság ugyan idén nyáron a vízkivétel 30 százalékos csökkentését rendelte el a környéken, de az illegális termálvíz-használattal még mindig hadilábon állnak.

tündérrózsa, PüspökfürdőA vízkitermelés visszafogását nehezítheti, hogy hamarosan Nymphaea néven egy hatalmas aquapark nyitja meg kapuit Nagyváradon (a Nymphaea név morbid módon éppen a Püspökfürdőn kipusztult tavirózsára utal). A 4,8 milliárd forintból épülő fürdő a Többarcú Nagyvárad nevű Facebook oldalon közölt legutóbbi fotók szerint már nagyjából szerkezetkész. Korábban decemberre ígérték a megnyitását.

Nagyváradi élményfürdőA nílusi tündérrózsa egyébként Európában egyedül Nagyvárad környékén fordul elő. Ez nem ugyanaz, mint a Hévízi-tóban lévő tündérrózsa, utóbbi ugyanis az indiai tündérrózsa hosszú virágú alfaja. S ha már Hévíz került említésre: a püspökfürdői történéseket látva már igazán érthető, hogy Hévízen miért figyelik folyamatosan a gyógytó vízszintjének és hőmérsékletének az alakulását.