• Átszámítva közel ötmilliárd forintból épül meg az új nagyváradi fürdő.

  • Magyar cég építheti a létesítményt.

  • Az év végére át kell adni a fürdőt.

Szerződést kötött a nagyváradi önkormányzat a Nymphaea nevet viselő aquapark építésére. A Bihari Napló információja szerint a fürdő kivitelezésére kiírt tendert a szegedi KÉSZ Zrt. kolozsvári leányvállalata nyerte meg. A tervekben hat épület, hét medence, ugrótornyok szerepelnek. A befektetés értéke pedig nettó 69,8 millió lej (4,8 milliárd forint). A kivitelezésre 10 hónap áll a KÉSZ csoport rendelkezésére, ez azt jelenti, hogy 2015 végére el kell készülnie a Nymphaea fürdőnek.

Nagyvárad élményfürdőA Nagyvárad.ro beszámolója szerint a helyi önkormányzat ezzel párhuzamosan 23 millió euró értékű hitelt vett fel az Európai Befektetési Banktól. Erre az európai uniós támogatással készülő projektjeik önrésze miatt van szükség. Ezek közé tartozik az élményfürdő is.

Nagyvárad élményfürdőIdőközben az építő KÉSZ csoport is kiadott egy közleményt a beruházásról. Ebből kiderül, hogy a magyar államhatártól 15 kilométerre épülő Nymphaea a régió legnagyobb ilyen jellegű központjai közé fog tartozni. A fedett medencék 7700 négyzetméteres épületben kapnak helyet és a fürdő úszómedencéje alkalmas lesz nemzetközi sportesemények rendezésére is.

Nagyvárad élményfürdőMi az a Nymphaea?

Tündérrózsát jelent. Nagyváradon ugyanis őshonos a nílusi tündérrózsa. Olyannyira, hogy Európában az egyetlen természetes előfordulási helyének számít a város melletti Pece-patak. Hévízen a Tófürdőben egyébként nem ez, hanem indiai tündérrózsa hosszú virágú alfaja található. Szintén különbséget jelent, hogy Hévízen ez nem őshonos, hanem betelepített növény.