• Egy darabig biztos nem sok orosz turista utazik Egyiptomba és Törökországba, ami segíthet abban, hogy többen érkezzenek Hévízre.

  • Az üdülőhely vendégeinek a kétharmada külföldről érkezik.

Az év eddigi részében nem érkeztek a sármelléki reptérre orosz gépek, viszont most négy orosz charterjáratot lekötöttek az utazási irodák. A repülőgépek Moszkvából hoznak turistákat Hévízre a karácsonyi és újévi időszakban. A Magyar Időknek Papp Gábor, az üdülőhely polgármestere elmondta, hogy ez jó jel a jövőre nézve, a reményei szerint ugyanis 2016-ban újra rendszeres légi járatok indulhatnak Moszkva és a Hévíz-Balaton Airport között.

A polgármester beszélt arról is, hogy az év eddigi részében a hévízi vendégforgalom 35 százalékát adták a belföldi turisták. A 65 százalékon pedig nagyrészt németek, oroszok, csehek, szlovákok, szlovének osztozkodtak. Papp Gábor úgy kalkulál, hogy az orosz vendégforgalom idei visszaesése ellenére is egymillió vendégéjszaka felett zárhatja Hévíz a 2015-ös évet.

Hévíz Utair repülőgépAz oroszokra visszatérve, az is optimizmusra ad okot, hogy az utóbbi időben stabilizálódott a rubel árfolyama. Márpedig – ahogy korábban írtuk – a jelentősen ingadozó árfolyam is sok oroszt elriasztott a külföldre történő utazástól, hiszen kiszámíthatatlanná tette a költségeket. Hévíz pozícióit erősítheti az is, hogy az oroszok jelenleg sem Egyiptomba, sem Törökországba nem utazhatnak. Mindezek mellett pedig októberben a Magyar Turizmus Zrt. is forgalomélénkítő kampányt indított az orosz piacon.

A KSH adatai szerint átlagosan egy orosz turista napi 30 700 forintot költ nálunk, ami a külföldi turisták átlagának több mint a duplája. Tovább is maradnak, ugyanis a 2,5 napos átlaggal szemben 7,8 napot töltenek az országban.

A Hévízen tervezett fejlesztésekről ide kattintva találja korábbi cikkünket.