• Sokan látogattak el tavaly Zalakarosra és 2017-ben még nagyobb vendégforgalmuk lehet, mert újabb szálloda nyílik.

  • Idén jubilál a város.

Tavaly 556 ezernél is több vendéget fogadott a zalakarosi gyógyfürdő és strand, ez a szám pedig 12 ezerrel haladja meg a 2015-ös adatot – tájékoztatta az MTI-t Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. Az 1965 óta működő fürdőkomplexumban idén várhatóan eléri az eddigi összesített vendégszám a 30 milliót.

A polgármester beszélt arról is, hogy a növekvő látogatószám révén a város idegenforgalmi adóból befolyó bevétele 8 százalékkal, 179,2 millió forintra növekedett 2016-ban, az előző évi 165,6 millió forintról.

Zalakaros – ahol még a termáltó is befagyott – egyébként idén ünnepli a várossá nyilvánításának 20. évfordulóját. A népességét tekintve Magyarország ötödik legkisebb városának nem egészen 2500 állandó lakója van, s amíg számos település népessége az elvándorlás miatt csökken, addig Zalakaroson 20 év alatt 85 százalékkal nőtt a lakosság száma.

Az üdülőhelyen jelenleg 3800 kereskedelmi és 2800 magán szálláshelyen fogadnak vendégeket, akik átlagosan 3,1 napot töltenek a fürdőhelyen. A szálláshelyekre jellemző, hogy három legnagyobb kapacitású hotel adja az éves vendégforgalom több mint 60 százalékát. A szállodák vendégforgalmon belüli súlya idén tovább erősödhet, hiszen a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában nyáron 236 szobás, négycsillagos szálloda nyílik, ami további csaknem 500 férőhelyet kínál majd a Zalakarosra érkezőknek.

Így nézett ki a zalakarosi fürdő a megnyitása után tíz évvel:

Zalakaros 70-es évekIlyen manapság:

Zalakaros gyógyfürdő