• Találtunk néhány régi termálfürdős fotót, viszont a helyszíneket néha csak tippelni tudjuk, de igazából többnyire még ötletünk sincs.

  • Hol készülhettek ezek a felvételek?

Egy korábbi cikkünkben a 70-es években készült fürdős fotókat gyűjtögettünk össze a Fortepan archívumából. Ebben szerepelt egy nagyon hangulatos, skodás, színes kerítéses fotó (lásd lejjebb), amiről viszont nem lehetett tudni, hogy hol készült.

Végül az olvasóink siettek a segítségünkre, többen is megírták, hogy ez nagy valószínűséggel a gyöngyösi strand bejárata lehetett a 70-es évek végén.

strand 1976Kész csoda egyébként, hogy a Fortepanon lévő képek döntő többségének a helyszínét pontosan be tudják azonosítani. Azonban még így is akadnak olyan fotók, amelyek esetében a konkrét helyszín nem ismert. Ezek közé tartozik néhány olyan fotó is, ami valamelyik hazai (termál)fürdőben készült, de nem tudni, hogy hol.

Ezekből az “ismeretlen fürdőkből” gyűjtöttünk össze néhányat, hátha a gyöngyösi strandbejárathoz hasonlóan erre is ráismernek az olvasók.

Kezdjük egy egészen érdekes felvétellel, amiről pusztán annyit lehet tudni, hogy 1941-ben készült. Még csak sejtésünk sincs, hogy hol lehetett ez a fürdő.

Magyarországi termálfürdő FortepanA lenti két fotón látható hölgy több budapesti fürdős képen is feltűnik a Fortepanon, viszont ennél a kettőnél (mindkettő 1939-es felvétel) nem tudni, hogy melyik fürdőben készült.

Magyarországi strandfürdő FortepanMagyarországi strandfürdő FortepanUrbán Tamás képe 1967-ben készült, van egy olyan érzésünk, hogy ez is valamelyik fővárosi fürdőben, de a konkrét helyszínt nem tudjuk.

Magyarországi termálfürdő FortepanSzép kis medence, de nem tudni hol. A fotó 1942-ben készült.

Magyarországi termálfürdő FortepanRomák Éva 1941-es fotóján egy eléggé különleges fürdő látható. Ez vajon merrefelé lehet?

Magyarországi strandfürdő FortepanJöjjön egy színes kép 1960-ból, a VÁTI készítette, tőlük került a Fortepanhoz, a pontos helyszín viszont valahol elkallódott.

Magyarországi termálfürdő FortepanMagyar Pál fotója 1965-ből. Jó kép, szép kis strand ez. Talán a Palatinus Strandfürdő?

Magyarországi termálfürdő FortepanA lenti felvételről is csak a készítésének a dátuma maradt fenn, ez 1958. Tippelni sem merünk, hogy ez hol lehet.

Magyarországi strandfürdő Fortepan