• Öt csúszda és nyolc medence várja majd a vendégeket az udvardi élményfürdőben.

  • Az építkezés átszámítva közel kétmilliárd forintba kerül.

A fürdők terén lesz miből válogatniuk a Komárom környékén élőknek. Februárban írtunk arról, hogy a szlovákiai Naszvadon épül egy egész évben nyitva tartó termálfürdő. A TASR szlovák hírügynökség pedig nemrég egy újabb fürdőfejlesztésről számolt be a környéken, ami az Érsekújvár melletti Udvardon fog megvalósulni. A település Komáromtól 30 kilométerre, autóval nagyjából egy félórányi útra található.

Így szól a TASR híre: élményfürdőt építenének a kálvária alatt az érsekújvári járásbeli (Okres Nové Zámky) Udvardon (Dvory nad Žitavou), kihasználva a már meglévő termálforrást. A fürdőkomplexum és a hozzá tartozó infrastruktúra a község tulajdonában lévő telkeken valósulna meg.

Az önkormányzat szerint a rekreációs létesítmény kiépülése fellendítené a régió idegenforgalmát, és ezzel párhuzamosan a már meglévő kerékpárutak kihasználtságát is.

Az építkezés az összes szükséges engedély megszerzése után idén augusztusban kezdődhet meg, és 2020 áprilisáig tarthat. A beruházás költségeit előzetesen 6 millió euróra becsülik áfa nélkül (ez nagyjából 1,88 milliárd forint). Az élményfürdő egy 48.580 négyzetméteres, zárt területen épülne fel, a látogatóknak szánt létesítmények összterülete pedig 12.200 négyzetméter lenne.

A medencék területe 1597 négyzetmétert tenne ki, a teljes fürdőkomplexum egyszerre 1523 személy befogadására lenne alkalmas.

Az új élményfürdőben öt csúszda és nyolc medence várná a látogatókat, egy kiúszó, négy gyógy-, egy hullám-, egy gyerekmedence és egy sodrófolyó. A létesítményben a tervek szerint büfé, vízi bár és egy medence széli bár is üzemelni fog. A fürdőkomplexum része lesz egy játszótér, egy röplabdapálya, továbbá parkolók és kerékpármegőrzők is.

Udvardi élményfürdő SzlovákiaA hírben arra nem térnek ki, hogy a fürdő magánberuházásban, vagy esetleg a község finanszírozásában épül-e meg. Mindenesetre Udvardon már régóta adja magát a fürdőfejlesztés, ugyanis még 1980-ban fúrtak egy termálkutat, ami 62 Celsius-fokos vizet ad. A termálvíz hasznosítása azonban csak az elmúlt években került komolyabban napirendre.

Itt megtekinthet egy látványtervet a leendő udvardi élményfürdőről: