• Nyárra készülhet el az új termálfürdő, ami egész évben nyitva tart.

  • A későbbiekben csúszdás medence, kemping és szálloda építését is tervezik.

Az ötezer lakosú Naszvad község Szlovákiában, Komáromtól kevesebb mint félórányi autóútra található. Február elején írt arról az Új Szó című lap, hogy idén nyáron a tervek szerint megnyitják a naszvadi termálfürdőt, vagy ahogy helyben emlegetik, a Naszvadfürdőt. A létesítmény üzemeltetésére már létre is hozták a Thermal Nesvady nevű, önkormányzati tulajdonú céget.

Naszvadon az 1960-as évek végén találtak termálvizet. Akkoriban erre alapozva nem tudtak fürdőt építeni, ezért a kutat lezárták. Időnként felvetődött, hogy ha már a víz adott, akkor kellene építeni egy fürdőt, de végül konkrét lépések a fürdőfejlesztés irányába csak 2008-ban történtek.

Az önkormányzat a termálkút körül kijelölt egy fejlesztési területet, amit üdülőterületnek szántak. Kiderült, hogy a régi termálkút kapacitása nem lett volna már elegendő egy fürdő üzemeltetéséhez, ezért újabb kutat fúrtak, ami 61-62 Celsius-fokos vizet ad. Az 1500 méter mély termálkútból állítólag jobb összetételű víz tör fel, mint a régiből.

Eleinte abban reménykedtek Naszvadon, hogy találnak egy befektetőt, de nem jártak sikerrel. Ezért 2013-ban maga a település fogott bele a fürdőépítésbe. A szűkös források miatt nem haladtak túl gyorsan, a lenti fotó is még 2016 tavaszán készült.

Naszvadi fürdőA hamarosan elkészülő fürdőben három medence lesz, de éttermet, öltözőket is kialakítanak, valamint szolárium is a vendégek rendelkezésére áll. A fürdőfejlesztés összesen 3 millió euróba kerül, ennek a felét önerőből, másik felét banki hitelből finanszírozzák, de a parkoló építésére 140 ezer eurós uniós támogatást is sikerült szerezniük. A fürdő egész évben üzemel, a téli kapacitása 300, a nyári 1600-1700 fő lesz.

Naszvadi termálfürdőA teljes fejlesztési terület 49 hektár, ebből maga a fürdő csak 2,5 hektárt tesz ki. A fürdő szomszédságában ugyanis egy tavat is kialakítottak, valamint üdülő építésére alkalmas kis telkeket parcellázott fel az önkormányzat. A telkeket most is javában hirdetik a honlapjukon, a 107 telek közel felét állítólag már eladták. Amennyiben az összeset értékesítik, akkor abból 1,5 millió euró bevételük származhat.

Naszvad termálfürdőKellenek is a további források, mert nem állnának meg a mostani szinten. Ahogy a fenti látványterv is mutatja, a későbbiekben csúszdás élménymedence, kemping és szálloda építését is tervezik.