• A héten egy rövid időre Hévízre is megérkezett a tél és ezzel párhuzamosan a hivatalos vendégforgalmi adatok is befutottak az elmúlt évről.

  • 2017-ben rekordot döntött az üdülőhely.

Nagy havazások után remek fotókat lehet készíteni a Hévízi Tófürdőről, hiszen egészen különleges arcát mutatja olyankor a termáltó. Ezen a télen azonban nem volt túl gyakori a hóesés. A ritka kivételek közé tartozik a mögöttünk álló hét, amikor egy rövid ideig meg is maradt a hó.

Ekkor készített néhány hangulatos felvételt a behavazott Tófürdőről Belovári Tamás, a Hévízi Televízió stúdióvezető-operatőre. Lejjebb görgetve meg is tekinthetik a másfél perces videót.

Hévízi Tófürdő havazásKét hete már írtunk arról, hogy 2017-ben rekordot döntött a Hévízen eltöltött vendégéjszakák száma. Azonban akkor még csak előzetes becslésről volt szó, ugyanis a decemberi adatok nem álltak rendelkezésre. A héten viszont befutottak a hivatalos adatsorok is az elmúlt évről.

Az MTI híre alapján a helyi idegenforgalmi adó alapján számított adatok szerint tavaly közel 1 millió 201 ezer vendégéjszakát regisztráltak a városban, ami több mint 10 százalékos bővülés a 2016-os 1 millió 77 ezerhez képest. Mintegy 40 százalékra emelkedett a belföldi turisták vendégéjszakáinak aránya, de visszatértek az orosz és az ukrán vendégek, illetve növekedett a német turisták száma is.

A kétezres évek elején átlagosan 930 ezer volt az éves vendégéjszakák száma, majd 2011 és 2016 között 15 százalékos növekedéssel meghaladta az egymilliót, tavaly pedig először lépte át az 1,2 milliót.

A város önkormányzata a KSH által nem regisztrált, magánszállásokon elhelyezett turisták adatait is számon tartja. Ezekből az látszik, hogy a hazai vendégéjszakák arányának 40 százalékra történt növekedése mellett továbbra is a külföldiek vannak többségben.

Papp Gábor polgármester az MTI kérdésére a fentiekhez hozzátette: a hévízi vendégek 15-20 százaléka német és osztrák, 15 és 18 százalék között változik az orosz turisták aránya, a fennmaradó rész pedig mintegy 40 ország állampolgáraiból tevődik össze.

Az üdülőhely polgármestere  beszélt arról is, hogy az eddig is a turisztikai szakmában érdekeltek összefogásának köszönhető bővülést tartani kívánják, az a céljuk, hogy tartósan meghaladja az 1,2 milliót a hévízi vendégéjszakák száma. Idővel a 1,5 milliós adatot is szeretnék elérni.

Mindezt a német vendégszám további növelése mellett olyan új, ígéretes piacokat megcélozva, mint a skandináv államok, Izrael, Olaszország, valamint a közös projektekben is együttműködő Horvátország, Szlovákia, Románia és Szlovénia.

A terveikben jelentős mértékben támaszkodnak a város által működtetett sármelléki Hévíz-Balaton Airport előirányzott fejlesztésére, valamint a minőségi turizmus további erősítésére – ismertette a hévízi polgármester.