• Több mint 10 éves trendet sikerült megfordítani: a tavalyi volt a második esztendő, amikor nőtt a Hévízre látogató német vendégek száma.

  • A magyar turisták részaránya már 40 százalékot tesz ki.

A Hévízi Televízió Háttér című műsorának legutóbbi adása az üdülőhely 2017-es turisztikai eredményeivel foglalkozott. A lejjebb görgetve teljes egészében megtekinthető műsorban Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az előzetes adatok szerint tavaly 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek a vendégek Hévízen.

Ez magában foglalja a kereskedelmi és a magánszálláshelyeken eltöltött éjszakákat és mintegy 10 százalékos növekedést jelent.

A növekedésnek több összetevője van. Amikor 2014-ben megcsappant az orosz vendégek száma, akkor újabb célországok, célcsoportok felé kezdett nyitni Hévíz, ami eredményesnek bizonyult. Ráadásul a tavalyi évben visszatért az orosz és ukrán vendégkör is, a részarányuk már ugyanakkora volt, mint 2013-ban.

Hosszú éveken át csökkent a Hévízre látogató német turisták száma, ezért az elmúlt években komoly figyelmet fordítottak a német piacra is. Például 2017-ben összesen 60 millió példányban jelentek meg Hévízzel foglalkozó németországi újságcikkek.

2016 volt a fordulat éve, hiszen tavalyelőtt már újra emelkedett a német turisták által eltöltött vendégéjszakák száma, tavaly pedig további növekedést értek el, azaz egy csökkenő trendet sikerült megfordítaniuk.

Horváth Orsolya fontos eredményként említette azt is, hogy immár a vendégéjszakák 40 százalékát a belföldi turisták adják. Tíz éve tűzték ki azt a célt, hogy növelni kell a hazai vendégek részarányát, hiszen a távolabbi országokban élőkkel ellentétben ezt a kört könnyebb meggyőzni arról, hogy látogasson el – újra – Hévízre.

A kereskedelmi szálláshelyek – azaz hotelek, panziók – mellett nagyon népszerűek Hévízen a magánszálláshelyek is, amelyek 20 százalék feletti növekedést produkáltak.

Utóbbiban nagy szerepe van az egyre kedveltebb szállásmegosztó oldalaknak, valamint annak is, hogy már több éve minőségfejlesztési programot hirdetnek a hévízi magánszálláshelyek számára. Ennek keretében az önkormányzattól juthatnak fejlesztési forráshoz a magánszállásadók.


A műsorban szóba került a „Hévízi legendák” nevű, forraltborozással egybekötött túra, amit a téli szálláscsomagok részeként kínálnak. Erről is megtekinthet egy videót: