• A jelenlegi tízszeresére növelnék a Hévíz-Balaton Airport utasforgalmát.

  • Ehhez viszont menetrend szerinti járatokra lesz szükség. Például Londonba és Frankfurtba.

Várhatóan egy-két hónapon belül aláírhatja a sármelléki repülőtér fejlesztésére vonatkozó támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, így rövidesen elindulhat a mintegy 6,6 milliárd forintos fejlesztés a Hévíz önkormányzata által üzemeltetett reptéren – közölte a város polgármestere egy pénteki sajtótájékoztatón.

Papp Gábor a Hévíz-Balaton Airporton elmondta, a 6,6 milliárd forintot technikai, technológiai, infrastrukturális fejlesztésekre fordítják, egyebek mellett a 2,5 kilométeres kifutópálya fél kilométerrel történő meghosszabbítására, a terminálépület bővítésére, valamint a környező terület, az egykori szovjet laktanyaépületek rendbetételére.

„A Hévíz által 2012 óta működtetett repülőtéren tavaly mintegy 23 ezer utas fordult meg, jellemzően németországi charterjáratokkal, illetve néhány személyes kisgépekkel. Ahhoz, hogy a leszállóhely rentábilisan működhessen, évente legalább 150-200 ezer utasra lenne szükség, amit a menetrend szerinti járatok bővítése hozhat el” – jelezte Papp Gábor.

Czech Airlines Hévíz-Balaton AirportA Hévíz által évi 50 millió forinttal, a fejlesztési tárca által pedig átlagosan 120-130 millió forinttal támogatott repülőteret elsősorban Frankfurttal és Londonnal szeretnék összekötni, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak tel-aviv-i, szentpétervári és norvégiai járatok indításáról.

Mindezen túlmenően nagy befektetői érdeklődés mutatkozik az egykori laktanyaterületen logisztikai központ és ipari park kialakítására is. „A repülőtéri fejlesztéseknek nagy lökést ad a Zalaegerszegen épülő, Európában is egyedülállónak számító járműipari tesztpálya, valamint az M7-es autópályát a zalai megyeszékhellyel összekötő M76-os gyorsforgalmi út, ami érinti a repülőteret is” – sorolta Hévíz polgármestere.

(MTI)

Jelenleg a reptér forgalmának a döntő részét a chartergépes járatok adják. Tegnap például a Flybe légitársaság gépével érkeztek vendégek Düsseldorfból. Itt megtekintheti Baladincz Bendegúz videóját a visszainduló repülőről: