• Fürdőzésre és sportolásra is lehetőség nyílik a hamarosan nyitó V.30 Belvárosi Sportközpontban.

  • A nyár végéig csak a kerületi lakosok látogathatják a sportközpontot, de számukra ebben az időszakban ingyenes lesz a belépés.

Legutóbb két évvel ezelőtt írtunk a Budapest V. kerületében épülő új sportközpontról. Akkor még csak az alagsornál tartott az építkezés, azonban – a Magyar Nemzet cikke szerint – a létesítmény már elkészült és kerületi lakosok bevonásával hamarosan megkezdődik a próbaüzeme.

A V.30 Belvárosi Sportközpontban 25 méteres medence, tanmedence, termálvizes wellnessrészleg, szaunák (finn, infra, bio), gőzkabinok, jakuzzi, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapálya, teqball asztalok, fitneszközpont, sportstúdiók (jóga, aerobik, funkcionális edzés) és Budapest második legmagasabb mászófala működik. A szabadidős kínálata tehát meglehetősen széles.

A most megvalósult beruházás története az ezredfordulóra nyúlik vissza, amikor megszűnt a korábban a Molnár utca 9. szám alatt működő uszoda. Így mintegy két évtizedes hiányt pótolva jelentették be még 2017-ben a sportközpont létrehozását.

A sportközpontot, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte. Az épületben, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld-, ökológiai szemlélet is megjelenik: a Belváros önkormányzatának kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal rendelkezzen.

Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre, és szerepe van az épület energetikai rendszerében is.

Belvárosi Sportközpont wellness medenceA beruházás részeként az önkormányzat 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vizének melegítésére és nem utolsósorban fürdőzésre is alkalmas. A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35×19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtóterasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

Bár a sportközpont tavaly elkészült, megnyitására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, azonban idén nyáron végre megindulhat a vendégek bevonásával zajló próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden belvárosi lakos számára egy ajándékkártyát juttatnak el, amivel július 16. és augusztus 31. között térítésmentesen látogathatják a V.30 Belvárosi Sportközpontot. A próbaüzem idején rajtuk kívül más vendégek még nem látogathatják az új létesítményt.