• Főleg a kénes vizükről ismert termálfürdőkben kell vigyázni az ezüst ékszerekre, ugyanis fekete réteg keletkezhet a nyakláncokon, gyűrűkön, fülbevalókon.

  • Mitől van ez, miként lehet eltávolítani és hogyan előzhető meg az elszíneződés?

Akik ezüst ékszert hordanak, azok talán már megtapasztalhatták, hogy a termálfürdőzés után az ezüst nyaklánc, gyűrű, fülbevaló elszíneződik. Ráadásul szimpla dörzsöléssel nem is lehet eltávolítani ezt a sötét réteget az ezüst ékszerről.

Ennek a jelenségnek az oka az, hogy az ezüst felületét borító, a fémnek védelmet biztosító, vékony ezüst-oxid réteg nedvesség hatására megbomlik, és amennyiben ekkor kénnel kerül kapcsolatba, akkor fekete ezüst-szulfid réteg alakul ki rajta. A jó hír az, hogy ettől az ékszer még nem megy tönkre.

Számos megoldás, köztük rengeteg házi praktika létezik a termálvíztől megfeketedett ékszerek tisztítására. A legegyszerűbb megoldást az úgynevezett ezüsttisztító kendő jelenti, amivel ledörzsölhető az ékszerről ez az ezüst-szulfid réteg. Szintén megoldást jelenthetnek a speciális ezüsttisztító folyadékok, amelyek feloldják ezt a lerakódást. Ebbe a folyadékba ugyanakkor csak azokat az ezüst ékszereket lehet tenni, amelyekben nincs kő, vagy gyöngy, vagy bármi egyéb. Drágább, de kényelmesebb megoldás elvinni az ékszert egy ötvöshöz, aki azt szakszerűen kipolírozza.

Házi módszerből rengeteg megoldás ismert a megfeketedett ezüst ékszerek tisztítására. Ezek közé tartozik az, hogy fogkrémmel és fogkefével kell tisztára suvickolni az ezüstöt. Mások szerint be kell nedvesíteni és szódabikarbónát szórni rá, dörzsölni, majd leöblíteni.

A “kifőzésnek” több verziója ismert. Valaki arra esküszik, hogy szódabikarbónás vízben kifőzi az ékszert. Mások inkább ecetet, megint mások sót tesznek a vízbe és úgy forralják fel az ékszert. Létezik ennek egy alváltozata is, amikor a fazékba alufóliát is tesznek (kibélelik, vagy alufólia galacsinokat dobnak bele), majd ehhez adnak ecetet, vagy sót, vagy szódabikarbónát és így forralják fel a vizet.

Zalakaros ezüst ékszer termálvíz

Mindezeket olvasva azért egyszerűbbnek tűnik a megelőzés. Az ékszerészek be tudják vonni egy speciális védőréteggel az ezüst ékszereket, amelyek így nem tudnak reakcióba lépni a kénnel. Ez nemcsak a fürdőlátogatóknak lehet hasznos, hiszen például az erősen szmogos levegő – a kéntartalma miatt – szintén hasonló elszíneződést okozhat.

Ennél is kézenfekvőbb módszernek tűnik, ha levesszük és nem megyünk termálfürdőbe, gyógyfürdőbe ezüst ékszerekkel. A kénes vizükről ismert fürdőkbe főleg nem. Viszont a többivel is érdemes óvatosnak lenni, mert már viszonylag csekély kéntartalom is kiválthatja az ezüst-szulfid képződését.

Érdemes azt is tudni, hogy az elszíneződés kialakulásához nem feltétlenül kell érintkeznie a víznek és az ékszernek. Már a medencék kénes párája is bőven elegendő az ezüst-szulfid réteg kialakulásához. Tehát az nem megoldás, ha beülünk a termálvízbe, de vigyázunk arra, hogy a nyakunkban, vagy a fülünkben lévő ékszert ne érje a víz. Sőt, már a kénes fürdők medencecsarnokában lévő kénes levegő is elegendő lehet ehhez. Azaz a legjobb otthon hagyni az ezüst ékszereket és nem csak közvetlenül a medencefürdő előtt levenni.

Illusztráció: a kénes vizéről ismert Zalakarosi Fürdő gyógykerti medencéje