• Teljesen felújítják a Karlovy Varyban található Császárfürdőt.

  • A híres gyógyfürdő homlokzata többek között a Casino Royale című James Bond filmben is feltűnt.

A műemlékvédelem alatt álló, 1895-ben átadott gyógyfürdő a felújítást követően fel fogja kelteni a világ minden tájáról érkező turisták figyelmét – nyilatkozta Andrej Babis cseh miniszterelnök a Lidové noviny című napilapnak. A felújítási munkálatok a tervek szerint 3,5 évig fognak tartani. Az épület rekonstrukciója nagyjából 32 millió euróba, azaz átszámítva 10,5 milliárd forintba kerül.

A projektet a Karlovy Vary közigazgatási régió, a város, valamint a cseh állam együtt finanszírozza. A tervek szerint a fürdő kap egy többfunkciós csarnokot, egy múzeumi kiállítást, egy kávézót és egy olvasótermet is.

A Császárfürdő (Císarské lázne) neoreneszánsz stílusban emelt épülete a bécsi építésziroda, a Fellner und Hellmer munkája, amely eredetileg színházak építésére specializálódott. Nevét I. Ferenc József osztrák császár, magyar és cseh király tiszteletére kapta.

A Császárfürdő, amit egy időben I. számú fürdőként is emlegettek, ilyen volt az 1950-es években:

Karlovy Vary Császárfürdő 1956

Manapság pedig ilyen:

Karlovy Vary Császárfürdő

Karlovy Varyt az 1300-as évek végén alapították. A névadó IV. Károly német-római császár a legenda szerint egy szarvasvadászat alkalmával bukkant a város mai területén egy gyógyvizet adó forrásra. Az elmúlt évszázadokban rengeteg híresség gyógyult a népszerű cseh üdülőhelyen.

Goethe tizenháromszor gyógyíttatta itt magát és egyik kedvenc városaként tekintett Karlovy Varyra. De az üdülőhely rendszeres vendégei közé tartozott például Chopin, Friedrich Schiller, Lev Tolsztoj, vagy éppen a magyarok közül Arany János és Móra Ferenc.


(MTI, Termál Online)

Fotók: Fortepan/adományozó: Nagy Gyula, Flickr